ONU, îngrijorată de grațierile acordate de Donald Trump unor militari americani acuzați de crime de război

  • 19 Noiembrie 2019 15:56
ONU, îngrijorată de grațierile acordate de Donald Trump unor militari americani acuzați de crime de război

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a criticat vehement, marți, decizia președintelui american de a grația trei militari acuzați de crime de război, calificând-o drept ''un semnal îngrijorător'', informează AFP.

"Suntem foarte îngrijorați de recentele grațieri acordate de președintele american pentru trei militari americani acuzați de crime de război", a declarat un purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat, Rupert Colville, în timpul unei conferințe de presă la Geneva. "Aceste trei cazuri constituie grave încălcări ale dreptului internațional umanitar, dovedite sau presupuse", a subliniat el.

Președintele american Donald Trump a grațiat vineri doi militari judecați în cazuri de crime de război și i-a redat gradul unui al treilea. Decizia de vineri a venit în pofida unor obiecții chiar la Pentagon și rândul armatei, dar a fost susținută de conservatori, inclusiv de parlamentarii republicani.

Cele trei cazuri ale lui Clint Lorance, Mathew Golsteyn și Edward Gallagher nu au legătură unul cu altul. Două au avut loc în Afganistan și al treilea în Irak. Edward Gallagher a fost achitat în iulie de cea mai mare parte din acuzații, dar a fost condamnat pentru o infracțiune mai puțin gravă și a fost retrogradat. Prin decizia de vineri, Trump i-a redat gradul pe care îl deținea anterior.

Mathew Golsteyn se afla în așteptarea procesului său pentru crimă, în timp ce Clint Lorance execută o sentință de 19 ani pentru două crime. Amândoi au fost grațiați integral.

Înaltul Comisariat este "afectat" de grațierile acordate de președintele american, a spus Rupert Colville, subliniind că aceste "grațieri vin împotriva literei și spiritului dreptului internațional care cere ca cei responsabili să dea socoteală". "Nu cred că au existat grațieri de acest tip în SUA după războiul din Vietnam", a spus el.

Purtătorul de cuvânt și-a exprimat îngrijorarea în special în legătură cu grațierea acordată lui Golsteyn, înainte chiar ca procedura penală să fie încheiată.

"Grațieri există în legislația internațională și ele permit reglarea unor cazuri de injustiție, însă în cazurile prezente nu a fost invocată nicio circumstanță ce le-ar putea motiva altfel decât prin dorința de a evita procesul juridic. Aceste grațieri trimit un semnal îngrijorător forțelor militare din întreaga lume", a atenționat Colville.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău