ONU: Două milioane de persoane au fost strămutate din cauza războaielor în 2021

  • 11 Noiembrie 2021 17:18
ONU: Două milioane de persoane au fost strămutate din cauza războaielor în 2021

Două milioane de persoane au fost strămutate din cauza conflictelor în lume de la începutul anului, numărul total ajungând la 84 de milioane, se arată într-un raport făcut public joi de ONU și citat de AFP, potrivit Agerpres.

"Comunitatea internațională nu reușește să împiedice violențele, persecuțiile și încălcările de drepturi ale omului care le determină pe aceste persoane să își părăsească locuințele", a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, citat într-un comunicat.

Aceste persoane sunt refugiați, solicitanți de azil sau strămutați în propria țară, iar situația lor este fragilizată și din cauza pandemiei de COVID-19 și de consecințele încălzirii climatice, conform acestui raport semestrial.

Aproximativ 26,5 milioane de persoane erau refugiați la sfârșitul lunii iunie, dintre care 6,6 milioane de sirieni, 5,7 milioane de palestinieni și 2,7 milioane de afgani, conform documentului.

Aproximativ 3,9 milioane de venezueleni și-au părăsit țara fără a putea fi considerați însă refugiați, iar 4,4 milioane de persoane au fost înregistrate în lume ca solicitanți de azil.

Peste 4,3 milioane de persoane au fost strămutate în propria țară din ianuarie și până în iunie, ceea ce reprezintă o creștere de 50% comparativ cu aceeași perioadă din 2020, conform raportului.

Violențele din Republica Democrată Congo și Etiopia au forțat peste un milion de persoane să își părăsească domiciliile în interiorul țării. Persoane strămutate în propria țară au fost de asemenea și numeroși cetățeni din Afganistan, Myanmar, Mozambic și Sudul de Sud.

Majoritatea găsesc refugiu în unele dintre cele mai sărace regiuni din lume. "Comunitățile cu cele mai mici resurse poartă povara de a le oferi protecție și asistență celor strămutați", și-a exprimat Grandi regretul, făcând apel la o mai mare solidaritate internațională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău