ONU dorește măsuri urgente și decisive pentru a se evita alte naufragii de migranți

  • 16 Iunie 2023 16:25
ONU dorește măsuri urgente și decisive pentru a se evita alte naufragii de migranți

ONU a cerut investigații rapide și măsuri „urgente și decisive'' pentru a se evita noi drame de tipul naufragiului recent al unei ambarcațiuni pline cu migranți în largul coastelor Greciei, în care este posibil ca sute de persoane să-și fi pierdut viața, transmite Agerpres.

„Este clar că abordarea actuală privind Mediterana nu funcționează. An după an, aceasta continuă să fie ruta de migrație cea mai periculoasă din lume, cu cea mai ridicată rată a mortalității'', a declarat Federico Soda, director pentru Departamentul pentru situații de urgență al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), într-un comunicat comun cu Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Statele trebuie să se pună de acord pentru a umple lacunele în materie de căutare și salvare, dar și de debarcare rapidă și de punere în practică a unor rute de migrație legale și sigure, spune reprezentantul Organizației Internaționale pentru Migrație.

Ținând cont de creșterea deplasărilor refugiaților și migranților în Mediterana, este nevoie de eforturi colective (inclusiv de o coordonare mai bună între statele mediteraneene), de solidaritate și de împărțirea responsabilităților, a insistat Gillian Triggs, reprezentantă a UNHCR.

Ea a subliniat importanța ajungerii la un acord asupra unui "mecanism regional de debarcare și redistribuire a persoanelor care sosesc pe mare".

Referitor la recenta tragedie din Mediterana, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, Jeremy Laurence, a spus că este nevoie de o anchetă aprofundată asupra evenimentelor, cu o atenție sporită asupra călăuzelor și traficanților de persoane.

Până în prezent au fost recuperate 78 de corpuri din mare, în largul peninsulei Peloponez. Alte 104 persoane au fost salvate.

OIM a recunoscut că se teme că numărul victimelor ar putea spori cu câteva sute, în una dintre ''tragediile cele mai devastatoare din Mediterana din ultimii zece ani''

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău