ONU denunță încălcările drepturilor omului de pe întreg teritoriul Ucrainei
-
15 Decembrie 2021 13:49
Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului a denunțat vineri încălcările drepturilor omului de pe întreg teritoriul Ucrainei, însă țările occidentale au profitat de dezbatere în special pentru a denunța Rusia, de care se tem că ar putea invada statul vecin, relatează AFP, citat de AGERPRES.
În partea controlată de guvernul ucrainean, "suntem îngrijorați de restricțiile impuse libertății de exprimare în privința opiniilor critice sau nepopulare și participării la adunări pașnice pe subiecte sensibile, precum și în legătură cu securitatea apărătorilor drepturilor omului", a declarat adjuncta Înaltului Comisar pentru drepturile omului, Nada Al-Nashif, în fața Consiliului pentru Drepturile Omului, în timpul prezentării unui raport privind Ucraina care acoperă perioada 1 noiembrie 2019 - 31 octombrie 2021.
Serviciile Înaltului Comisariat au astfel probe privind 29 de incidente care au vizat jurnaliști, alți profesioniști din media și critici ai guvernului. Ele au contabilizat de asemenea 14 incidente, cum ar fi atacuri, amenințări și intimidări, împotriva apărătorilor drepturilor omului, drepturilor femeilor, egalității de gen sau comunității LGBT+.
Acești apărători ai drepturilor omului au fost principalele ținte ale grupurilor care promovează violența, "în general în deplină impunitate".
În legătură cu regiunile din estul Ucrainei, care și-au proclamat autonomia și sunt pro-ruse, Înaltul Comisariat denunță "restricțiile" impuse spațiului civic și libertăților fundamentale, care îi vizează în special pe oamenii ce își exprimă poziția pro-Ucraina. Înaltul Comisariat a oferit ca exemplu cazul unui antreprenor condamnat la 13 ani și jumătate de închisoare pentru că a exprimat astfel de opinii.
Raportul denunță de asemenea represaliile la care sunt expuși apărătorii drepturilor omului în aceste teritorii și subliniază că "libertatea de adunare pașnică a fost restrânsă sever".
În ceea ce privește Crimeea, anexată de Rusia, Înaltul Comisariat "a continuat să înregistreze încălcări ale drepturilor omului și ale dreptului umanitar internațional". Raportul subliniază în special represiunea care afectează toate persoanelor ce exprimă o opinie critică la adresa Rusiei.
De asemenea, jurnaliști critici "au fost supravegheați, inculpați, arestați, împiedicați să intre în Crimeea sau chiar au fost expulzați" din regiune, a spus Nada Al-Nashif.
Ea a subliniat totodată că obligația de a cere o autorizație de manifestare "autorităților ruse de ocupare", pentru că în caz contrar există riscul unei urmăriri în justiție, limitează libertatea de exprimare.
Înaltul Comisariat își exprimă îngrijorarea și în legătură cu hărțuirea la care sunt supuși avocații, la fel ca și grupurile percepute de autorități ca opozante față de ocupație, sau cu inculparea unor lideri ai minorității tătare, vizată în mod special de Moscova.