ONU denunță arestarea în Rusia a mii de persoane ce se opun războiului din Ucraina

  • 08 Martie 2022 18:51
ONU denunță arestarea în Rusia a mii de persoane ce se opun războiului din Ucraina

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a denunțat marți arestarea cu miile în Rusia a persoanelor care se opun războiului lansat în Ucraina de președintele rus Vladimir Putin, informează AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit Bachelet, care a susținut un discurs în fața Consiliului Drepturilor Omului, "12.700 de persoane au fost arestate arbitrar pentru că au participat la manifestații pașnice" împotriva războiului declanșat pe 24 februarie.

În Rusia, a constatat Bachelet, "spațiul de discuții sau de critici față de politicile publice, inclusiv față de acțiunea militară împotriva Ucrainei, se reduce din ce în ce mai mult și din ce în ce mai profund".

În afară de arestările în masă, "mass-media sunt forțate să nu utilizeze decât informațiile și termenii oficiali".

Rusia a introdus la sfârșitul săptămânii trecute pedepse penale aspre în caz de difuzare de "informații mincinoase despre armată" și a blocat mass-media, ilustrare a politicii represive pe plan intern ce însoțește invazia din Ucraina.

Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului s-a declarat de asemenea întristată de "utilizarea unor legi represive", care îi împiedică pe oameni să-și exercite drepturile civice și încriminează un comportament non-violent. "Definiții pe cât de vagi, pe atât de largi ale extremismului sau incitării la ură au dus la interpretări legale care nu sunt în linie cu obligațiile Rusiei în materie de drepturi ale omului", a acuzat ea.

Bachelet a evocat de asemenea situația din Ucraina. "Sunt profund îngrijorată pentru civilii care sunt blocați în numeroase zone" de luptă activă, a spus ea, îndemnând toate părțile să-i lase pe civili "să plece în deplină siguranță din locurile afectate de lupte".

Ea a vorbit de asemenea despre plasările arbitrare în detenție a unor activiști pro-ucraineni din estul Ucrainei, în spații recent cucerite de grupări armate și, invers, persecutarea oamenilor percepuți ca proruși în zonele controlate de guvernul de la Kiev. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău