ONU, cu excepția SUA și a Ungariei, a adoptat Pactul mondial privind refugiații

  • 17 Decembrie 2018 20:19
ONU, cu excepția SUA și a Ungariei, a adoptat Pactul mondial privind refugiații

Adunarea Generală a ONU a adoptat luni, cu o largă majoritate, un Pact mondial privind refugiații, document care vizează ameliorarea gestionării acestei probleme la nivel internațional, dar care nu a suscitat dezbateri atât de aprinse ca Pactul global cu privire la migrații, transmite France Presse.

Rezoluția în acest sens a fost aprobată de 181 de state, două țări (SUA și Ungaria) au votat împotrivă, iar trei state s-au abținut de la vot.

La fel ca în cazul Pactului global cu privire la migrații, Pactul mondial privind refugiații nu are obligativitate juridică. Cele două texte decurg din Declarația de la New York, adoptată cu unanimitate în 2016 de cele 193 de state membre ale ONU.

Sub egida Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați (UNHCR), condus de italianul Filippo Grandi, Pactul mondial privind refugiații vizează facilitarea găsirii unui răspuns internațional adecvat la deplasările masive de refugiați și la situații de refugiere prelungită.

Documentul va permite ''consolidarea asistenței și a protecției ale unui număr de 25 de milioane de refugiați recenzați în lume'', a indicat președintele Adunării Generale a ONU, ecuadorianca Maria Fernanda Espinosa.

Pactul mondial privind refugiații include patru obiective esențiale - reducerea presiunilor exercitate asupra asupra țărilor-gazdă, creșterea autonomiei refugiaților, extinderea accesului la soluții ce implică țările terțe și crearea în țările de origine a condițiilor necesare întoarcerii refugiaților în țările de origine, în condiții de securitate și demnitate.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE:  Știri
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău