ONU: Coreea de Nord și Iranul ar fi reluat cooperarea în domeniul rachetelor balistice (raport)

  • 09 Februarie 2021 08:13
ONU: Coreea de Nord și Iranul ar fi reluat cooperarea în domeniul rachetelor balistice (raport)

Coreea de Nord și Iranul ar fi reluat cooperarea în dezvoltarea rachetelor cu rază lungă de acțiune în 2020, afirmă un raport al ONU, care confirmă, de asemenea, că Phenianul continuă să încalce rezoluțiile ONU în domeniul nuclear, transmite marți AFP, preluat de Agerpres.

În acest document anual redactat de experți ONU și prezentat luni Consiliului de Securitate, Teheranul neagă existența unei astfel de cooperări, raportată de o țară neidentificată. Acești experți au sarcina de a monitoriza multiplele sancțiuni impuse Phenianului pentru a obliga Coreea de Nord să își suspende programele nucleare și cele privind armele balistice.

În 2020, "grupul a continuat să investigheze acuzațiile vizând cooperarea Coreei de Nord cu Iranul în materie de rachete balistice", scriu experții în raportul lor.

"Potrivit unui stat membru, Coreea de Nord și Iranul au reluat cooperarea pe proiecte de dezvoltare a rachetelor cu rază lungă de acțiune. Această reluare a cooperării ar fi inclus transferul de părți esențiale, cea mai recentă expediere asociată acestei relații având loc în 2020", potrivit acestui raport.

Într-un răspuns din decembrie 2020 la întrebările adresate de experți, autoritățile iraniene afirmă că "informații false și date inventate se poate să fi fost folosite în anchete".

În opinia acestor experți, nu există nicio îndoială cu privire la activitățile nord-coreene interzise de ONU. "În perioada examinată, Coreea de Nord și-a menținut și a dezvoltat programele sale nucleare și cele destinate rachetelor balistice, încălcând rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU".

În 2020, Coreea de Nord a anunțat "pregătirea pentru testare și producerea de noi focoase de rachete balistice și dezvoltarea de arme nucleare tactice", conform experților.

Phenianul "a produs materiale fisionabile, a întreținut instalații nucleare și își modernizează infrastructura rachetelor balistice". Coreea de Nord "a continuat să caute echipamente și tehnologie pentru aceste programe în străinătate", spun experții.

Grupul de experți al ONU indică, de asemenea, că a "investigat cazurile de achiziție de nave de către Coreea de Nord, vânzarea drepturilor de pescuit și continuarea exportului de cărbune, încălcând sancțiunile".

Citând un posibil efect al închiderii frontierelor din cauza pandemiei de COVID-19, experții "remarcă totuși că transporturile de cărbune par să fi fost în mare parte suspendate de la sfârșitul lunii iulie 2020".

În ceea ce privește petrolul rafinat, al cărui import în Coreea de Nord este limitat de sancțiunile ONU, grupul declară că a continuat să investigheze livrările ilicite către Phenian.

Au continuat livrările directe și transferurile de la navă la navă."Potrivit calculelor primite de la un stat membru care acoperă perioada 1 ianuarie - 30 septembrie, în 2020 aceste transporturi ilicite au depășit de mai multe ori plafonul total anual de barili", spun experții.

Anul trecut, la fel ca în 2019, SUA au dat asigurări, cu cifre și fotografii prin satelit, că au fost depășite cotele acordate Coreei de Nord.

În timpul discuțiilor, China și Rusia, principalii susținători ai Coreei de Nord, au respins acuzațiile SUA. Cele două țări estimează în rapoartele lor către ONU importurile de petrol rafinat ale Phenianului în tone și nu în barili.

Anul trecut, Germania, membru nepermanent al Consiliului de Securitate, nu a reușit să determine Beijingul și Moscova să accepte o rată de conversie comună. Căutarea unui compromis durează de trei ani și împiedică ONU să stabilească în unanimitate dacă s-a atins sau nu limita de barili, a deplâns situația Berlinul, care a vorbit despre o pierdere a credibilității ONU și a comitetului pentru sancțiuni responsabil de dosarul nord-coreean, de care ține grupul de experți care a redactat raportul. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău