ONU: Campania mondială de vaccinare, cel mai mare test moral al timpurilor noastre

  • 12 Martie 2021 09:57
ONU: Campania mondială de vaccinare, cel mai mare test moral al timpurilor noastre

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a denunțat "naționalismul în materie de vaccin și acumularea de vaccinuri" de către țările cele mai bogate, într-un comunicat dat publicității joi, exact la un an după declararea pandemiei de coronavirus, relatează DPA.

Lumea s-a confruntat în ultimul an cu un "tsunami de suferințe" și, în timp ce implementarea vaccinurilor aduce un pic de lumină la capătul tunelului, Guterres s-a declarat profund îngrijorat în legătură cu discrepanțele existente privind accesul la serurile împotriva COVID-19.

"Vedem numeroase exemple de naționalism în materie de vaccin și stocarea de vaccinuri de către țările bogate, precum și continuarea acordurilor bilaterale cu producătorii care subminează accesul tuturor" la seruri, a declarat secretarul general al ONU.

"Campania mondială de vaccinare reprezintă cel mai mare test moral al timpurilor noastre", a reiterat el, adăugând că multe țări cu venituri mici nu au primit încă nicio doză de vaccin, în timp ce unele țări mai bogate sunt pe drumul bun al imunizării întregii lor populații.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat o pandemie globală de coronavirus la 11 martie 2020.

Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a declarat și el preocupat de inegalitatea în distribuirea vaccinurilor și a avertizat în repetate rânduri că, dacă virusul se propagă rapid în unele părți ale lumii, mutațiile și variantele sale pot reprezenta o amenințare peste tot, scrie Agerpres.

COVAX - mecanismul privind accesul global la vaccinuri împotriva COVID-19 - urmează să furnizeze aproximativ 2 miliarde de doze de vaccinuri pentru țările subdezvoltate până la sfârșitul anului 2021.

Până în prezent, 14,7 milioane de doze au fost furnizate în 22 de țări prin intermediul Covax, a indicat pe Twitter directorul executiv al Gavi, Alianța pentru vaccinuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău