ONU avertizează asupra riscului creării unui 'vid' în urma anexării unor părți din Cisiordania

  • 25 Iunie 2020 16:36
ONU avertizează asupra riscului creării unui 'vid' în urma anexării unor părți din Cisiordania

Anexarea unor părți din Cisiordania de către Israel ar putea crea un 'vid' care va fi umplut de 'radicali' cu 'intenții devastatoare', a avertizat joi emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, Nickolay Mladenov, citat de France Presse, preluat de Agerpres.

'Dacă palestinienii vor simți că nu există nicio perspectivă pentru o rezolvare pașnică a conflictului, aceasta nu va face decât să creeze oportunități pentru radicali, persoane cu intenții devastatoare, care ar putea să umple acest vid', a lansat un semnal de alarmă Mladenov în cadrul unei întâlniri cu presa străină la Ierusalim.

Aceste declarații vin cu câteva zile înainte de data-cheie pentru proiectul israelian de anexare a coloniilor și Văii Iordanului din Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de către statul israelian.

Guvernul israelian trebuie să-și anunțe de fapt, începând cu 1 iulie, strategia pentru implementarea planului american pentru Orientul Mijlociu, care propune această anexare.

'Avem o serie lungă de exemple în Orientul Mijlociu: când se creează un vid, când sunt retrase perspectivele politice, atunci foarte repede vine cineva să umple acest vid cu intenții nefaste și mult mai distructive', a afirmat Mladenov.

'Nimeni nu dorește un nou război în Orientul Mijlociu și cu siguranță nu un război care are potențialul să se extindă dincolo de frontierele' regiunii, a adăugat responsabilul ONU.

Acesta a spus că trebuie 'muncit din greu' pentru a face posibilă reluarea discuțiilor între palestinieni și israelieni.

'Am consultat pe scară largă și vom continua să consultăm pe scară largă țările arabe, care pot juca în viitor un rol mult mai important decât în trecut în aceste discuții', a spus el.

Istoric, țările arabe - exceptând Egiptul și Iordania legate de Israel prin acorduri de pace - au făcut din reglementarea conflictului israeliano-palestinian condiția normalizării relațiilor lor cu Israelul.

Dar în cursul ultimilor ani, autoritățile israeliene au dezvoltat relații bune (neoficiale) cu țările din Golf, între care Emiratele Arabe Unite (EAU).

Ambasadorul EAU în SUA a apreciat recent, într-un editorial publicat într-un ziar israelian, că anexarea de către Israel a unor părți din Cisiordania împiedică 'normalizarea' relațiilor cu statul israelian.

'Încerc să reinstalez un dialog (...) și mă tem că, fără dialog, fără a oferi o șansă diplomației, vom fi, în săptămânile și lunile următoare, într-o situație mult mai complicată decât astăzi', a mai atenționat Mladenov.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău