ONU | Aproape trei milioane de migranți sunt blocați din cauza pandemiei COVID-19

  • 09 Octombrie 2020 13:33
ONU | Aproape trei milioane de migranți sunt blocați din cauza pandemiei COVID-19

Cel puțin 2,75 de milioane de migranți au fost împiedicați să revină în țările lor în această vară de restricțiile impuse pentru a combate pandemia de COVID-19, susține ONU, care lansează un apel de urgență la cooperare internațională pentru a găsi soluții la această criză, potrivit AFP, citat de Agerpres.

"Amploare și punerea în aplicare a zeci de mii de măsuri de restricționare a deplasărilor, inclusiv închiderea de frontiere, și măsurile de izolare legate de COVID-19 necesită ca statele să colaboreze cu vecinii lor și cu țările de origine ale migranților pentru a răspunde la nevoile și fragilitățile lor", a subliniat directorul general al Organizației Internaționale pentru Migrație, Antonio Vitorino, a cărui instituție publică pentru prima dată o analiză detaliată pe acest subiect.

Pentru nevoile studiului, OIM îi definește pe migranți în acest caz precis ca oameni împiedicați să se întoarcă în țara unde ei locuiesc în mod obișnuit.

Ancheta s-a încheiat la 13 iulie, pe baza datelor colectate în 101 țări, însă organizația subliniază că acest bilanț "subestimează mult numărul migranților cu adevărat blocați sau afectați de COVID-19".

Vitorino este convins că "migranții pot fi trimiși înapoi la ei într-o manieră sigură și demnă, în ciuda constrângerilor impuse de COVID-19".

"Acolo unde guvernele au acționat, zeci de mii de migranți au putut să se întoarcă la casele lor ținând cont de provocările sanitare reprezentate de pandemie", a subliniat el.

"Au fost redeschise coridoare pentru lucrători pentru a relansa economiile atât în țările de plecare, cât și în țările de sosire, precum și pentru a amortiza impactul economic al pandemiei", a subliniat șeful OIM, adăugând că acum trebuie extinse mai mult aceste bune practici.

Analiza organizației a ținut cont de asemenea și de lucrătorii sezonieri, precum și de rezidenți temporari, studenți internaționali sau chiar migranți deplasați, de exemplu, pentru a primi tratamente medicale.

Orientul Mijlociu și Africa de Nord au înregistrat cel mai mare număr de cazuri, conform acestui recensământ realizat în rândul a 1,26 de milioane de persoane, urmate de Asia-Pacific (977.000), Europa (203.000) și America de Nord, America Centrală și Caraibe (111.000).

OIM a precizat că a primit cereri de asistență pentru 115.000 de emigranți blocați care doreau să revină voluntar în țările lor, dar nu a putut ajuta decât 15.000 dintre cei mai vulnerabili în ultimele luni.

Faptul că se află blocați îi expune pe acești migranți la diferite pericole, sanitare și de securitate.

OMI ridică de asemenea și problema specială a celor circa 400.000 de marinari blocați pe mare, unii dintre ei fiind la bord de 17 luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău