ONU anchetează adopțiile de copii ucraineni în Rusia

  • 15 Iunie 17:40
ONU anchetează adopțiile de copii ucraineni în Rusia

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat miercuri că oficiul său anchetează cazuri de copii deportați forțat din Ucraina în Rusia și oferiți acolo unor familii ruse, spre adopție, transmite AFP.

În fața Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, reunit la Geneva în a 50-a sesiune, Bachelet a afirmat că unii copii au fost "răpiți din orfelinate", relatează Agerpres.

Se presupune că din februarie, când a început invazia rusă în Ucraina, mii de copii au fost strămutați din această țară în Rusia, menționează AFP. Încă din martie, ONU a atras atenția asupra riscului de adopții forțate de copii ucraineni, în special pentru cei 91.000 instituționalizați la începutul războiului - majoritatea în estul Ucrainei, unde secesioniștii pro-ruși se confruntau din 2014 cu forțele guvernamentale ucrainene.

"Suntem îngrijorați în privința presupuselor intenții ale autorităților ruse de a permite strămutarea copiilor ucraineni în familii care trăiesc în Federația Rusă, (intenții care) nu par să includă măsuri de reîntregire a familiilor, nici să respecte interesele copilului", a afirmat Bachelet în Consiliu.

"Vom continua să urmărim îndeaproape situația", a promis ea.

Săptămâna aceasta, Asfhan Khan, directoare regională pentru Europa și Asia Centrală a Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), a avertizat că "adopția nu trebuie să aibă loc niciodată în timpul unei situații de urgență sau imediat după aceea". Ea a arătat că nu trebuie să se presupună că acești copii sunt orfani, ci "orice decizie de a strămuta un copil trebuie să aibă la bază interesul acestuia, iar orice strămutare trebuie să aibă loc benevol".

În privința copiilor trimiși în Rusia, UNICEF "colaborează îndeaproape cu mediatori și rețele pentru a afla cum putem documenta cât mai bine astfel de cazuri", a explicat Khan, adăugând că în prezent nu este posibil accesul la copiii respectivi. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,54 m/s
Wed
17
Thu
19
Fri
22
Sat
23
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău