ONU | Amplificarea utilizării produselor chimice este o amenințare la adresa sănătății și a mediului"
-
12 Martie 2019 19:19
Comercializarea produselor chimice sintetice se va dubla în următorii 12 ani, cu implicații alarmante pentru sănătate și mediu, conform unui studiu global care evidențiază eșecul guvernelor de a ține sub control industriile care produc plastic, pesticide și cosmetice.
Al doilea studiu Global Chemicals Outlook, care a fost dat publicității luni la Nairobi, afirmă că lumea nu își va onora angajamentele de reducere a riscurilor chimice și de oprire a poluării până în 2020. De fapt, studiul realizat de Programul ONU pentru mediu și alimentație constată că industria nu a avut niciodată un rol mai dominant și dependența oamenilor de produsele chimice nu a fost niciodată mai mare.
Cea mai rapidă creștere s-a înregistrat în domeniul materialelor de construcție, a electronicelor, textilelor și bateriilor cu plumb. În funcție de produsul chimic și de gradul de expunere, riscurile pot include cancer, boli cronice de rinichi și anomalii congenitale. Organizația Mondială a Sănătății estimează că bolile provocate au făcut 1,6 milioane de morți în 2016. În afară de sănătatea umană, produsele chimice afectează și polenizatorii și atolii de coral.
Producția mondială a industriei chimice aproape s-a dublat din 2000 până în prezent - luând în considerare și industria farmaceutică - aceasta fiind a doua ramură industrială la nivel global, se arată în raport. Iar această tendință este de așteptat să continue cel puțin încă un deceniu, datorită creșterilor masive din economiile în expansiune din Asia, Africa și Orientul Mijlociu.
Din cele 345 de milioane de tone de produse chimice consumate în UE, 62% prezintă riscuri pentru sănătate, conform unui studiu realizat anul trecut de organizația statistică a uniunii.
sursa: rador