ONU: 25 noiembrie, ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor
-
25 Noiembrie 2022 10:20
Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor (ONU) este marcată, în fiecare an, la 25 noiembrie. În 2022, tema zilei este "UNITE! Activism to End Violence against Women & Girls", iar culoarea portocaliu, ce va îmbrăca principalele clădiri și repere ale orașelor, reprezintă un viitor mai luminos, eliberat de orice formă de violență îndreptată împotriva femeilor și fetelor.
Mișcarea #MeToo, fondată de activista Tarana Burke în 2006, a explodat și a declanșat mobilizarea globală, creând un moment de urgență în prevenirea și răspunsul la violența împotriva femeilor și fetelor. De atunci, s-au creat o conștientizare și un impuls fără precedent datorită muncii neîntrerupte a activiștilor, a apărătorilor drepturilor femeilor și a susținătorilor supraviețuitorilor din întreaga lume pentru a preveni și elimina violența împotriva femeilor și fetelor, transmite Agerpres.
În același timp, a existat o creștere a mișcărilor împotriva drepturilor, inclusiv a grupurilor anti-feministe, ceea ce a dus la reducerea spațiului pentru societatea civilă, o reacție împotriva organizațiilor pentru drepturile femeilor și o creștere a atacurilor împotriva apărătorilor și activiștilor drepturilor omului. Sprijinirea și investiția în organizații puternice și autonome pentru drepturile femeilor și mișcări feministe este cheia pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor. De aceea, tema pentru 2022 este "UNITATE! Activism pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor și fetelor".
Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 54/134, a stabilit, la 7 februarie 2000, data de 25 noiembrie drept Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. Cu acest prilej, Organizația Națiunilor Unite a invitat guvernele, organizațiile internaționale și neguvernamentale să planifice activități menite să trezească conștiința publică în fața acestor probleme, potrivit site-ului https://www.un.org/
Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor marchează, la fel ca în fiecare an, lansarea campaniei "UNiTE to End Violence against Women" (25 noiembrie - 10 decembrie), o inițiativă de 16 zile de activism care se încheie cu Ziua internațională a drepturilor omului (10 decembrie). Această campanie, condusă de secretarul general al ONU și UN Women din 2008, își propune să prevină și să elimine violența împotriva femeilor și fetelor din întreaga lume, făcând apel la acțiuni globale pentru creșterea gradului de conștientizare, promovarea susținerii și crearea oportunităților de discuție asupra provocărilor și soluțiilor.
Campania din acest an are drept scop mobilizarea întregii societăți pentru a deveni activiști în acțiuni de prevenire a violenței împotriva femeilor, pentru a fi solidari cu activiștii pentru drepturile femeilor și pentru a sprijini mișcările feministe din întreaga lume pentru a rezista la retrogradarea drepturilor femeilor și pentru a face apeluri pentru o lume liberă de violențe împotriva femeilor.
Activiștii pentru drepturile femeii au sărbătorit, începând din 1981, ziua de 25 noiembrie ca Zi împotriva violenței. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană. În cadrul celei de-a IV-a Conferințe Mondiale a Femeilor din 1995, ONU a recunoscut faptul că violența asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalității, a dezvoltării și a păcii și aduce atingeri drepturilor omului și libertăților fundamentale, menționează site-ul http://insp.gov.ro/
"Declarația privind Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor", emisă de Adunarea Generală a ONU în 1993, definește violența împotriva femeilor ca "orice act de violență bazată pe gen, care are ca rezultat sau este susceptibil să aibă ca rezultat vătămarea fizică, sexuală sau suferința psihologică asupra femeilor, inclusiv amenințările cu astfel de acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate, indiferent dacă au loc în viața publică sau privată.", notează site-ul https://www.un.org/.