ONG-urile de media condamnă restricționarea accesului jurnalistei ZdG în spatele clădirii CSJ

  • 26 Iunie 2018 15:16
ONG-urile de media condamnă restricționarea accesului jurnalistei ZdG în spatele clădirii CSJ

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu îngrădirea accesului jurnalistei Viorica Tătaru, de la Ziarul de Gardă, în curtea a Curții Supreme de Justiție (CSJ), luni, 25 iunie, 2018.

Potrivit materialului video apărut pe site-ul zdg.md, jurnalista a încercat să precizeze din ce cauză în curtea instituției erau concentrate forțe polițienești suplimentare, în timp ce în fața sediului CSJ, unde avea loc protestul cetățenilor care cereau validarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase, deja se aflau zeci de polițiști, scrie MEDIA-AZI. Tentativa jurnalistei de a afla cauza dislocării acestora la fața locului a fost oprită de câteva persoane cu cagule pe față, care i-au interzis accesul în curte. Jurnalistei i s-a spus că există ordin de la administrație să nu permită nimănui să treacă în spatele clădirii, pe motiv că spațiul aparține unei instituții de stat.

Reamintim că legislația mass-media garantează reprezentanților mass-media dreptul să participe la evenimente și manifestații publice, să obțină și să difuzeze informații, să facă imprimări audiovizuale, să filmeze și să fotografieze.

Precizăm, totodată, că articolul 180 prim din Codul penal al Republicii Moldova stipulează că împiedicarea în mod intenționat a activității mass-media sau a jurnalistului este o faptă pasibilă de răspundere penală.

Cerem Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să ia măsurile de rigoare față de persoanele care au restricționat accesul jurnalistei într-o instituție publică, împiedicând astfel jurnalista să-și exercite nestingherit meseria.

Solicităm angajaților MAI să manifeste corectitudine în relațiile cu jurnaliștii, pentru a contribui la o mai bună informare a cetățenilor.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei  
Asociația Telejurnaliștilor Independenți  
Centrul  ”Acces-Info”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău