ONG-urile de media condamnă comportamentul agresiv al membrilor Adunării Populare a UTA Găgăuzia împotriva jurnaliștilor

  • 06 Iulie 2022 08:37
ONG-urile de media condamnă comportamentul agresiv al membrilor Adunării Populare a UTA Găgăuzia împotriva jurnaliștilor

Mai multe organizații neguvernamentale din domeniul mass-media își exprimă îngrijorarea în legătură cu acțiunile Adunării Populare a Unității Administrativ Teritoriale Găgăuzia (UTAG), care subminează libertatea de exprimare a presei și solicită intervenția neîntârziată a organelor de drept în vederea tragerii la răspundere a deputaților și angajaților Adunării Populare pentru împiedicarea activității mass-media, transmite IPN.

Într-o declarație, semnată de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Media Guard, Asociația Presei Electronice, Asociația Presei Independente, Centrul „Acces-Info” și RISE Moldova, se precizează că în data de 5 iulie jurnalistul portalului Nokta Slava Radulov a devenit ținta insultelor și a altor manifestări agresive din partea membrilor Adunării Populare a UTAG, fiind forțat, cu aplicarea constrângerii fizice, să părăsească ședința publică a autorității.

„Potrivit legii, Găgăuzia este administrată în temeiul Constituției Republicii Moldova, a altor legi ale statului și a „actelor normative ale Adunării Populare a Găgăuziei, care nu vin în contradicție cu Constituția și legislația Republicii Moldova”. Aducem la cunoștința deputaților Adunării Populare a UTAG că art. 32 al Constituției Republicii Moldova garantează oricărui cetățean libertatea gândirii, a opiniei, precum și libertatea exprimării în public prin orice mijloc posibil. Articolul 111 al Legii Supreme prevede că pe teritoriul UTAG sunt garantate toate drepturile și libertățile prevăzute de Constituția și legislația Republicii Moldova. Totodată, potrivit prevederilor Legii cu privire la libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei și nimeni nu poate interzice sau împiedica presa să răspândească informații decât în condițiile legii”, se subliniază în declarația semnată de ONG-urile de media.

În aceeași ordine de idei, organizațiile de media semnatare amintesc că, potrivit prevederilor Regulamentul Găgăuziei, „sesiunile plenare ale Adunării Populare sunt deschise. Orice persoană interesată poate fi prezentă la o ședință a Adunării Populare, cu excepția cazurilor în care legea prevede altfel”.

„Acțiunile persoanei care a aplicat constrângerea fizică asupra jurnalistului Nokta constituie o încălcare a dreptului la integritatea corporală a persoanei, a libertății individuale și siguranței acesteia, precum și o ingerință adusă drepturilor speciale garantate jurnaliștilor. Subliniem că împiedicarea intenționată a activității mass-media sau a jurnalistului, precum și intimidarea mass-media sau a jurnalistului pentru critică constituie o faptă încriminată de Codul penal al Republicii Moldova”, se atenționează în declarație. ONG-urile de media precizează că aceasta nu este singura tentativă a Adunării Populare a Găgăuziei de a obstrucționa dreptul constituțional la libera exprimare a mass-mediei.

În acest sens, organizațiile de media cer deputaților Adunării Populare să adopte un limbaj și comportament adecvat, abținându-se pe viitor de la manifestarea oricăror forme de intoleranță în raport cu jurnaliștii și instituțiile media. Totodată, acestea solicită organelor de drept ale Republicii Moldova ca, în virtutea atribuțiilor legale ce le revin, să ia act de faptele comise și să intenteze procedurile prevăzute de lege în vederea tragerii la răspundere a persoanelor care, sfidând principiul transparenței în procesul decizional și libertatea presei, recurg la acțiuni violente și inadmisibile într-o societate democratică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău