ONG-urile de media califică admonestările publice la adresa jurnaliștilor drept tentativă de intimidare
-
20 Iulie 2017 16:13
Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media își exprimă îngrijorarea în legătură cu atitudinea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) față de jurnalista de investigație Mariana Rață care a fost admonestată public la ședința CSM.
Astfel, după publicarea pe portalul Anticorupție.md a anchetei „Judecătorii miliardului furat”, jurnalista a fost invitată la ședința CSM „pentru corecta informare a publicului și pentru informarea directă”. În cadrul ședinței, s-a constatat că în investigația jurnalistică a fost comisă o inexactitate, fiind indicat greșit numele judecătorului care a emis ordonanța la care se făcea trimitere în articol.
Deși autoarea materialului a recunoscut greșeala și s-a angajat să o înlăture imediat, explicând că eroarea putea fi evitată dacă i s-ar fi răspuns la cererile de acces la documentele publicate pe Portalul unic al instanțelor judecătorești, totuși membrii CSM au considerat necesar s-o blameze public timp de aproape jumătate de oră, acuzând-o că nu a depus niciun efort pentru a afla numele adevărat al judecătorului care a emis ordonanța.
Atragem atenția asupra faptului că CSM nu și-a concentrat atenția pe problemele grave de sistem, dezvăluite în investigația Marianei Rață, ci pe o greșeală regretabilă a jurnalistei, greșeala fiind minoră în raport cu problemele semnalate.
Considerăm inacceptabilă atitudinea membrilor CSM și calificăm asemenea admonestări publice și colective drept intimidări la adresa jurnaliștilor.
Reamintim că de mai bine de jumătate de an, accesul la hotărârile judecătorești publicate pe Portalul unic al instanțelor judecătorești este limitat prin excluderea posibilității de căutare a hotărârilor după numele părților. Reprezentanții mass-media și ai societății civile au semnalat în retetate rânduri că, din cauza acestor restricții, ar putea apărea unele erori în presă, întrucât jurnaliștii nu vor putea verifica informațiile cu care operează.
Îndemnăm autoritățile să nu îngrădească accesul jurnaliștilor la informațiile de interes public. Cerem repetat reintroducerea posibilității de căutare a hotărârilor de judecată după numele părților și restabilirea funcționalității anterioare a portalului instanțelor de judecată. Cerem membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să se abțină de la acțiuni care pot fi interpretate ca intimidare a jurnaliștilor.
Totodată, atragem atenția că instituțiile de presă au propriul organ de autoreglementare – Consiliul de Presă. Persoanele care consideră că au fost lezate în drepturi în urma publicării unui material de presă pot apela fie la Consiliul de Presă, fie pot aplana situația în urma discuțiilor cu reprezentanții redacțiilor.
Declarația este deschisă spre semnare pentru toți doritorii.
Centrul de Investigații Jurnalistice
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Centrul „Acces-Info”
Asociația Presei Electronice
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul de Resurse Juridice din Moldova
Transparency International Moldova
Amnesty International Moldova