ONG-urile cer transparența cheltuielelor publice: Unele instituții au anunțat achiziții dubioase

  • 01 Aprilie 2020 12:22
ONG-urile cer transparența cheltuielelor publice: Unele instituții au anunțat achiziții dubioase

Mai multe organizații neguvernamentale cer autorităților să asigure transparența cheltuielelor publice, în contextul stării de urgență instituite din cauza pandemiei de COVID-19.

ONG-urile atenționează că procedura de achiziții publice a fost simplificată, odată cu instituirea stării de urgență, astfel încât există semnale că unele instituții au anunțat procurări directe, fără licitații, a mărfurilor și serviciilor care nu au nicio legătură cu lupta împotriva COVID-19 și cu ocrotirea sănătății publice. De asemenea, s-a propus procurarea a peste 1 milion 957 de mii de combinezoane pentru medici, un număr considerabil, acestea fiind de folosință multiplă. În același timp, oamenii se confruntă cu deficitul de măști protectoare, care, urmând exemplul altor țări, pot fi procurate centralizat și distribuite gratuit beneficiarilor, se arată în declarație.

Societate civilă solicită efectuarea achizițiilor publice în mod rapid, transparent și eficient, inclusiv de la furnizori străini și nu doar de la cei locali, atunci când e vorba de mijloace de protecție, medicamente și echipament medical. Autoritățile trebuie să publice contractele de achiziție și rapoartele de implementare și să revadă prioritățile achizițiilor din alte domenii, cu scopul de a asigura toate necesitățile în lupta cu pandemia COVID-19 și consecințele acesteia. De asemenea, se recomandă procurări comune cu alte state.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău