ONG | Autoritățile nu au propus soluții pentru părinții care nu au cu cine își lăsa copiii

  • 11 Martie 12:02
ONG |  Autoritățile nu au propus soluții pentru părinții care nu au cu cine își lăsa copiii

Concediul neplătit nu este o soluție pentru părinții care nu au cu cine își lăsa copiii în perioada de sistare a procesului educațional, menționează Carolina Chirilescu, administrator și moderator al platformei virtuale a asociației obștești „Părinții Solidari”, solicitată de IPN.

Carolina Chirilescu precizează că în Republica Moldova, unde unii părinți lucrează pentru salarii mizere, concediul neplătit nu este o soluție. Pentru unii părinți este foarte dificil să gestioneze situația în contextul întreruperii procesului educațional. Cei care nu au bunici, rude, persoane de încredere care să stea cu copiii, sunt nevoiți în aceste zile să meargă cu picii la serviciu, astfel supunându-i riscului de infectare cu COVID-19.

O altă categorie de părinți optează să-și lase copiii singuri acasă. Acest lucru este la fel de riscant, deoarece „copiii sunt inventivi și uneori o simplă joacă, neatenție, poate duce la urmări grave, iar părinții deplasându-se la serviciu, cu transportul public, aglomerație, nu diminuează nicicum riscul de infectare”, susține Carolina Chirilescu.

Membrii asociației „Părinții Solidari” susțin decizia autorităților de a sista procesul educațional în școli și grădinițe. O consideră necesară în asemenea situație, dar spun că ar fi trebuit să se vină și cu soluții pentru părinții care nu au cu cine își lăsa în aceste zile copiii, declară moderatoarea platformei.

Ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a declarat, astăzi, într-un briefing de presă că  închiderea școlilor și grădinițelor a fost o măsură necesară pentru securizarea copiilor. În legătură cu nemulțumirea unor părinți, care spun că nu au cu cine lăsa copiii, ministra a spus că în legislație sunt reglementate mai multe opțiuni: concedii plătite, concedii neplătite sau regim flexibil de muncă. „Avem vara grădinițe care își sistează activitatea din cauza reparațiilor și părinții găsesc soluții”, a spus oficialul.

Procesul educațional va rămâne sistat, de astăzi, pe parcursul acestei săptămâni, dar și pe parcursul săptămânii viitoare, până pe data de 23 martie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17
Ploaie ușoară
Umiditate:51 %
Vint:8,7 m/s
Mon
11
Tue
11
Wed
13
Thu
16
Fri
20

Curs oficial BNM 01 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6051 0.2042
USD 17.6122 -0.0155
RON 4.0465 0.0405
UAH 0.6557 0.0002
RUB 0.2495 0.0009
Arhivă Radio Chișinău