OMS. Superbacteriile ar putea ucide milioane de oameni până în 2050

  • 20 Aprilie 2021 09:22
OMS. Superbacteriile ar putea ucide milioane de oameni până în 2050

Superbacteriile rezistente la antibiotice ucid zeci de mii de oameni anual, iar numărul acesta ar putea crește la câteva milioane în 30 de ani, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Niciunul dintre cele 43 de medicamente antibiotice existente nu are eficiență în fața celor mai periculoase 13 bacterii cunoscute.

Potrivit unui raport recent al OMS, niciunul dintre antibioticele dezvoltate până în prezent nu este suficient de puternic pentru a combate bacteriile rezistente la medicamente, potrivit Mediafax, citat de DIGI24.ro. 

Mai mult, raportul arată că producția de antibiotice este aproape statică. Doar câteva medicamente noi au fost aprobate de autoritățile de reglementare în ultimii ani. Cele mai multe dintre acestea oferă puține beneficii sau sunt variații ale claselor de medicamente antibiotice descoperite în anii 1980.

O serie de companii farmaceutice au renunțat cu totul la dezvoltarea antibioticelor, deoarece nu este o industrie rentabilă.

Experții vorbesc în principal despre bacteriile care cauzează pneumonie sau sepsis. Ele devin din ce în ce mai rezistente la medicamentele existente, proces care a fost accelerat de utilizarea abuzivă a antibioticelor la oameni și animale.

Impactul RAM este cel mai evident în țările mai sărace și în rândul bătrânilor și copiilor mici. De exemplu, aproximativ 30% dintre nou-născuții cu sepsis mor, deoarece infecțiile lor pot rezista la mai multe antibiotice.

Experții OMS sunt îngrijorați de aceste bacterii și spun că prin rezistența lor la medicamente se așteaptă să ucidă milioane de oameni până în 2050.

Coordonatorul OMS pentru divizia de studiere a rezistenței antibacteriene a sugerat înființarea unui mecanism mondial. Speră că în felul acesta va permite strângerea de fonduri pentru a combate rezistența bacteriilor, după modelul acțiunilor întreprinse pentru a dezvolta vaccinurile anti-COVID-19.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău