OMS: Subvarianta Omicron BA.2 nu pare să fie mai gravă decât "varianta inițială". Este prezentă deja în 57 de țări

  • 02 Februarie 2022 09:48
OMS: Subvarianta Omicron BA.2 nu pare să fie mai gravă decât

SubvariantaBA.2 a tulpinii Omicron a coronavirusului nu pare să fie mai gravă decât forma originală BA.1, a declarat un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, conform Reuters. Ea a fost detectată în 57 de țări, a mai transmis OMS, potrivit DIGI24.ro.

De asemenea, vaccinurile continuă să ofere o protecție similară împotriva diferitelor forme de Omicron, a declarat dr. Boris Pavlin, din cadrul echipei de cercetare a COVID-19 a OMS, în cadrul unei ședințe de informare online, notează sursa citată

Comentariile vin în contextul în care subvarianta BA.2 începe să înlocuiască subvarianta BA.1 "originală" mai frecventă a Omicron în țări precum Danemarca. Pe baza datelor din Danemarca, prima țară în care BA.2 a depășit BA.1, nu pare să existe nicio diferență în ceea ce privește gravitatea bolii, deși BA.2 are potențialul de a înlocui BA.1 la nivel global, a adăugat Pavlin.

"Dacă ne uităm la alte țări în care BA.2 a depășit acum, nu observăm nicio creștere mai mare a spitalizărilor decât cea așteptată", a spus el.

BA.2 este mai transmisibilă decât BA.1 și mai capabil să infecteze persoanele vaccinate, potrivit unui studiu danez care a analizat infecțiile cu coronavirus în peste 8.500 de gospodării daneze între decembrie și ianuarie. citeste mai mult

Subvarianta devine deja dominantă în Filipine, Nepal, Qatar, India și Danemarca, a precizat Pavlin.

El a adăugat: "Vaccinarea asigură protecție împotriva formelor grave, inclusiv pentru Omicron. BA.2 înlocuiește rapid BA.1. Este puțin probabil ca impactul său să fie substanțial, deși sunt necesare mai multe date".

Varianta detectată deja în 57 de țări

Omicron, care se răspândește și suferă mutații rapid, a devenit varianta dominantă în lume de când a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii, în urmă cu zece săptămâni.

În buletinul epidemiologic săptămânal, OMS a explicat că această variantă, care reprezintă peste 93% din totalul probelor de coronavirus recoltate în ultima lună, are mai multe subvariante: BA.1, BA.1.1 , BA.2 și BA.3. BA.1 și BA.1.1 - cele mai vechi versiuni identificate - constituie încă peste 96% din secvențele Omicron încărcate în baza de date globală GISAID.

Dar se constată o creștere semnificativă a numărului de cazuri care implică BA.2, care are mai multe mutații diferite față de versiunea originală, în special pe proteina spike marcând suprafața virusului și care este esențială pentru a penetra în celulele umane.

"Secvențe desemnate BA.2 au fost transmise la GISAID de 57 de țări până în prezent", a subliniat OMS, adăugând că în unele țări această subvariantă reprezintă acum mai mult de jumătate din secvențele Omicron recoltate.

OMS a transmis că se știu încă puține lucruri despre diferențele dintre subvariante și a cerut să se efectueze studii privind caracteristicile virusului, în special privind transmisibilitatea acestuia, capacitatea sa de a se sustrage protecțiilor imunitare și virulența acestuia.

Mai multe studii recente au sugerat că BA.2 este mai contagios decât Omicron original, scrie Agerpres.

Maria van Kerkhove, director tehnic al departamentului de combatere a maladiei COVID-19 din cadrul OMS, a declarat presei marți că informațiile despre subvariantă sunt limitate, dar unele date inițiale au indicat că BA.2 a avut "o majorare ușoară a ratei de creștere în comparație cu BA.1".

Omicron provoacă, în general, o boală mai puțin severă decât variantele anterioare ale coronavirusului și Maria Van Kerkhove a subliniat că, până în prezent, nu există dovezi că subvarianta BA.2 ar fi mai gravă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău