OMS | Sindromul „burnout'', inclus în Clasificarea internațională a maladiilor, jocurile video - la secțiunea dependențe

  • 27 Mai 2019 15:01
OMS | Sindromul „burnout'', inclus în Clasificarea internațională a maladiilor, jocurile video - la secțiunea dependențe

Sindromul ''burnout'', tradus prin ''epuizare profesională'', a fost inclus în Clasificarea internațională a maladiilor a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care servește drept bază pentru stabilirea tendințelor și statisticilor în domeniul sanitar, relatează luni AFP.

Clasificarea internațională a maladiilor, compilată de OMS, se bazează pe constatările experților din domeniul sanitar din întreaga lume. Lista a fost adoptată de statele membre ale OMS, reunite în perioada 20 mai - 28 mai la Geneva.

''Aceasta este prima oară'' când burnout-ul este inclus în clasificare, a anunțat luni în fața jurnaliștilor un purtător de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

Clasificarea maladiilor a OMS furnizează un limbaj comun prin intermediul căruia profesioniștii din domeniul sanitar pot face schimb de informații de specialitate la nivel mondial.

Burnout-ul, inclus în secțiunea consacrată 'problemelor asociate'' ocupării forței de muncă sau șomajului, a primit numele de cod QD85.

Această problemă este descrisă ca 'un sindrom (...) ce rezultă din stresul cronic la locul de muncă care nu a fost gestionat cu succes'' și care se caracterizează prin trei elemente: 'o senzație de epuizare', 'cinism sau sentimente negative asociate muncii'' și 'o eficiență profesională redusă'.

Registrul OMS precizează că burnout-ul 'se referă în mod specific la fenomene asociate contextului profesional și nu ar trebui să fie utilizat pentru a descrie experiențele din alte domenii ale vieții'.

Noua clasificare, numită CIP-11, publicată anul trecut, a fost adoptată oficial în cadrul celei de a 72-a reuniuni mondiale și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022. Aceasta include noi capitole, inclusiv consacrat sănătății sexuale.

Neplăcerea generată de jocurile video a fost adăugată în secțiunea tulburărilor de dependență.

Noua clasificare a OMS propune, de asemenea, un nou capitol privind medicina tradițională, notează AFP.

Despre sindromul arderii profesionale în R.Moldova, ascultați un interviu realizat la Radio Chișinău cu doctorul în psihologie, Veronica Calancea, președinte al Asociației Balint în Moldova, specializată în terapia arderii profesionale. 

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău