OMS | Poluarea aerului provoacă moartea a aproximativ 600.000 de copii

  • 29 Octombrie 2018 16:37
OMS | Poluarea aerului provoacă moartea a aproximativ 600.000 de copii

Poluarea aerului, atât interioară cât și exterioară, provoacă moartea a aproximativ 600.000 de copii cu vârste de sub 15 de ani ca urmare a infecțiilor respiratorii acute, alertează luni OMS citat de AFP, potrivit Agerpres.

Poluarea aerului este "noul tutun", a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe site-ul organizației de la Geneva unde se desfășoară în premieră, între 29 octombrie și 2 noiembrie, The Global Conference on Air Pollution and Health (Conferință mondială asupra poluării aerului și sănătății).

Cu această ocazie, OMS a publicat un raport ce dezvăluie că zilnic aproximativ 93% dintre copiii cu vârste de sub 15 ani din întreaga lume (1,8 milliarde de copii) respiră un aer atât de poluat încât le pune în pericol sănătatea și dezvoltarea.

Potrivit OMS, aproximativ 91% dintre locuitorii planetei respiră aer poluat, fapt ce provoacă 7 milioane de decese pe an.

În 2016, poluarea aerului din interiorul locuințelor și din exterior a provocat moartea a 543.000 de copii cu vârsta de sub 5 ani și 52.000 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 15 de ani ca urmare a infecțiilor respiratorii acute, notează raportul.

Potrivit raportului, femeile însărcinate expuse aerului poluat sunt susceptibile să nască prematur iar copiii să aibă o greutate mai mică decât cea normală. Raportul explică de asemenea că poluarea afectează și dezvoltarea neurologică și capacitățile cognitive ale copiilor.

De asemenea, copiii care sunt expuși la niveluri înalte de poluare riscă să dezvolte boli cronice precum boli cardiovasculare la vârsta adultă. Unul din motivele pentru care copiii sunt mai vulnerabili la efectele poluării atmosferice este faptul că ei respiră mai rapid decât adulții și absorb mai multe substanțe nocive, conchide OMS.

Nou născuții și copiii mici sunt mai vulnerabili la poluarea aerului din locuințele care folosesc în mod frecvent tehnologii și combustibili poluanți la gătit, la încălzire și la iluminat.

Cu prilejul unei teleconferințe, Dr. Maria Neira, directoarea departamentului pentru sănătate publică al OMS, a subliniat că prioritatea comunității internaționale este de a accelera tranziția spre "energii curate, regenerabile".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
0,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău