OMS extinde accesul la tehnologia necesară producerii de vaccinuri ARN mesager în cinci țări

  • 23 Februarie 2022 20:05
OMS extinde accesul la tehnologia necesară producerii de vaccinuri ARN mesager în cinci țări

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a extins miercuri accesul la tehnologia bazată pe ARN mesager pentru fabricarea de vaccinuri în Bangladesh, Indonezia, Pakistan, Serbia și Vietnam, pentru a înmulți centrele de producție de vaccinuri împotriva COVID-19, relatează AFP.

Candidatura acestor țări "a fost revizuită de un grup de experți și ele au demonstrat că au capacitatea de a absorbi tehnologia și vor trece relativ rapid la faza de producție", subliniază OMS într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Anunțul face parte din strategia organizației ONU de a multiplica centrele de producție ale acestor vaccinuri ARNm - care s-au dovedit a fi printre cele mai eficiente în lupta împotriva virusului care provoacă COVID - și de a combate astfel inegalitatea accesului la vaccinuri.

Noile țări partenere vor beneficia de transfer de tehnologie de la centrul înființat de OMS în Africa de Sud.

Săptămâna trecută, organizația ONU a desemnat deja șase țări africane pentru beneficia de tehnologia necesară producerii de vaccinuri pe bază de ARN mesager.

Africa de Sud, Egipt, Kenya, Nigeria, Senegal și Tunisia au fost alese de OMS pentru a permite continentului african să-și fabrice propriile vaccinuri pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus, dar și a altor boli.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat într-o prezentare miercuri modul în care dezvoltarea rapidă a vaccinurilor anti-COVID a făcut posibilă combaterea mai eficienta a pandemiei de COVID-19.

Însă el a amintit, de asemenea, că nu toată lumea a beneficiat la fel: dacă țările bogate recomandă trei doze de vaccin, țările sărace au acces dificil la vaccinuri, inclusiv pentru imunizarea cadrelor medicale.

"Inegalitatea a fost mult legată de faptul că, la nivel global, producția de vaccinuri este concentrată în principal în mâinile câtorva țări bogate", a spus dr. Tedros.

În opinia sa, "una dintre cele mai evidente lecții care trebuie învățate din pandemia de COVID-19 este că producția locală de vaccinuri trebuie crescută, în special în țările cu venituri mici și medii".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
0,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Tue
2
Wed
4
Thu
7
Fri
2
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău