OMS emite noi recomandări privind limitarea conținutului de sodiu în alimentație
-
05 Mai 2021 15:50
Sarea în exces în alimente și băuturi prezintă un risc mai mare de a suferi de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale potențial fatale, a declarat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), publicând noi recomandări pentru limitarea conținutului de sodiu în alimentație, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Se estimează că 11 milioane de decese la nivel global sunt asociate unei alimentații de slabă calitate în fiecare an, între care 3 milioane sunt atribuite nivelului ridicat de aport de sodiu, se arată într-un raport publicat de OMS.
În multe țări bogate și în tot mai multe state cu venituri mici o proporție semnificativă a sodiului în dietă provine de la alimente fabricate precum pâine, cereale, carne procesată și produse lactate, inclusiv brânză, a mai spus OMS.
Clorura de sodiu este denumirea chimică a sării, iar sodiul este un mineral care reglează cantitatea de apă din organism.
Autoritățile trebuie să stabilească politici de reducere a consumului de sare și să ofere oamenilor informații pentru a face alegeri alimentare potrivite, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"Avem nevoie ca industria produselor alimentare și a băuturilor să reducă nivelurile de sodiu în alimentele procesate", a spus șeful OMS într-un comunicat.
Noile linii directoare stabilite de OMS, pentru 64 de categorii de alimente și băuturi, vizează să îndrume autoritățile din domeniul sănătății din cele 194 de state membre în discuțiile cu industria alimentară și a băuturilor.
De exemplu, chipsurile din cartofi trebuie să conțină maximum 500 de miligrame de sodiu la o porție de 100 de grame, plăcintele și produsele de patiserie până la 120 mg de sodiu și carnea procesată până la 360 mg de sodiu, conform criteriilor stabilite de OMS.
"Excesul de sodiu în alimentație crește tensiunea arterială și, în consecință, crește riscul de boli cardiovasculare", a mai spus organizația.
Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în rândul bolilor netransmisibile la nivel mondial, responsabile pentru 32% din totalul deceselor, a mai spus OMS. Aportul ridicat de sodiu este asociat cu obezitatea, bolile de rinichi cronice și cancerul gastric, se mai arată în raport.
OMS le recomandă oamenilor să consume mai puțin de 5 grame de sare (sau mai puțin de 2 grame de sodiu) pe zi.
Obiectivul său global, stabilit în 2013, este reducerea cu 30% a consumului mediu de sare de către populație până în 2025, a mai spus OMS, care a adăugat că "în prezent, lumea nu este pe drumul cel bun pentru a atinge acest obiectiv".