OMS descurajează folosirea medicamentului Remdesivir pentru pacienții cu COVID-19

  • 20 Noiembrie 2020 09:24
OMS descurajează folosirea medicamentului Remdesivir pentru pacienții cu COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a descurajat vineri utilizarea pentru pacienții spitalizați cu COVID-19 a antiviralului Remdesivir, unul dintre principalele tratamente împotriva noului coronavirus experimentat anul acesta, după ce s-a constatat că nu ameliorează starea bolnavilor, relatează EFE, potrivit Agerpres.

O echipă internațională de experți ai OMS a concluzionat că nu există probe că acest medicament, produs de compania farmaceutică americană Gilead și care anterior a fost administrat bolnavilor de Ebola, scade mortalitatea în cazurile cele mai grave de COVID-19 sau că reduce necesitatea de ventilație.

Rezultatele, publicate de British Medical Journal al Asociației Medicale Britanice, au fost obținute după analizarea datelor a patru tratamente asupra a 7.000 de pacienți spitalizați cu COVID-19.

Medicamentul "nu are efecte semnificative asupra mortalității sau a altor importanți indicatori ai pacienților, precum necesitatea de ventilație mecanică sau perioada de ameliorare clinică", au precizat experții.

Ei au subliniat că rezultatele nu arată că Remdesivir ar fi lipsit de unele efecte benefice asupra pacienților, însă descurajează utilizarea din cauza costului prea mare și a posibilelor efecte asupra sănătății a acestui tratament administrat pe cale intravenoasă.

Experții au ținut să precizeze că sprijină continuarea testelor clinice cu acest medicament, unele dintre ele susținute anterior de OMS, pe grupuri specifice de pacienți pentru a putea urmări probe evidente ale efectelor sale.

OMS recomandă de mai multe luni folosirea tratamentelor cu Dexametazonă, un medicament cu corticosteroizi foarte accesibil pe piața internațională, pentru cazurile grave de COVID-19, având în vedere că este cel care a dat cele mai bune rezultate până la această dată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău