OMS deplânge o ''catastrofă umanitară'' în Ucraina care se va agrava odată cu intensificarea conflictului

  • 04 Martie 2022 11:21
OMS deplânge o ''catastrofă umanitară'' în Ucraina care se va agrava odată cu intensificarea conflictului

Din următorul val de refugiați care va fugi din Ucraina vor face parte probabil persoane mai vulnerabile la boli și dificultăți financiare decât cei un milion de oameni care deja au plecat din țară pentru a scăpa de invazia rusă, a declarat joi pentru Reuters directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge, scrie AGERPRES.

Aflat la un depozit din Varșovia, Polonia, unde Organizația Mondială a Sănătății coordonează livrarea a 36 de tone de ajutor medical către Ucraina, Hans Kluge a declarat că situația este deja o "catastrofă umanitară" care urmează să se agraveze pe măsură ce trupele ruse înconjoară și bombardează marile orașe ucrainene.

Declarațiile oficialului OMS survin după ce oficiali din Rusia și Ucraina au afirmat că au convenit să stabilească coridoare umanitare pentru furnizarea de ajutor și, eventual, introducerea unui armistițiu în unele zone pentru a ajuta civilii care fug.

Organizația Națiunilor Unite a afirmat că un milion de persoane și-au părăsit locuințele din Ucraina, îndreptându-se spre Polonia și alte țări vecine.

"Dacă conflictul militar se intensifică, înseamnă că vom vedea tot mai mulți oameni foarte vulnerabili care ies (din țară) doar cu hainele de pe ei", a mai spus Kluge.

Printre refugiații din primul val se numără multe persoane care au avut mijloace financiare și legături de familie pentru a fugi din țară și a se refugia la rude sau prieteni din Polonia și din alte țări, a mai spus el.

Însă pe măsură ce luptele se intensifică, ucraineni cu mai puține resurse financiare și cu o stare de sănătate mai precară "care vor avea nevoie de mult mai mult ajutor" vor fi nevoiți să treacă granița, a spus Kluge. Cei care rămân în urmă riscă să se confrunte cu o penurie de provizii medicale și îngrijiri sanitare de urgență, a adăugat el.

Ajutorul OMS, livrat joi în Polonia, va ajunge mai întâi în orașul ucrainean Liov și apoi în zonele de conflict începând de vineri. Acesta include truse de prim ajutor pentru 1.000 de persoane, precum și alte provizii medicale pentru până la 150.000 de persoane, inclusiv medicamente împotriva cancerului și insulină pentru pacienții cu diabet. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău