OMS cere laboratoarelor să împartă 50% din vaccinurile lor cu programul Covax

  • 08 Iunie 2021 19:55
OMS cere laboratoarelor să împartă 50% din vaccinurile lor cu programul Covax

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut luni producătorilor de vaccinuri împotriva COVID-19 să pună la dispoziția programului internațional Covax jumătate din producția de doze din acest an, relatează AFP.

În timp ce țările bogate au luat cu asalt vaccinurile, Covax, care oferă gratuit doze țărilor defavorizate și dorește să asigure o distribuție echitabilă între cei care nu își pot permite să le plătească, nu funcționează la capacitate maximă.

Începând cu 4 iunie, Covax a administrat peste 80 de milioane de doze în 129 de țări și teritorii. Mult mai puțin decât era prevăzut.

Confruntată cu această situație, OMS a cerut din nou țărilor bogate, care au vaccinat deja o parte din populația lor, să împartă vaccinurile. Dar organizația a cerut, de asemenea, companiilor farmaceutice să dea dovadă de solidaritate.

''Fac apel la (...) toți producătorii să acorde Covax dreptul de prim refuz (adică să li se ofere dozele cu prioritate, nota editorului) pentru noile doze de vaccinuri sau să se angajeze să pună la dispoziția Covax 50% din dozele lor anul acesta'', a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă.

''Vaccinarea inechitabilă este o amenințare pentru toate națiunile, nu doar pentru cei cu cele mai puține vaccinuri'', a spus el.

''Distribuția inechitabilă a vaccinurilor a permis ca virusul să se răspândească în continuare, sporind șansele apariției unei variante care face vaccinurile mai puțin eficiente'', a menționat directorul OMS.

Programul Covax a fost creat de Alianța Vaccinului (Gavi), OMS și Coaliția pentru inovații în materie de pregătire pentru epidemii (Cepi) pentru a combate inegalitățile privind accesul la imunizarea anti-Covid, în special prin furnizarea de doze gratuite pentru 92 de țări și teritorii defavorizate.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău