OMS avertizează Europa să reintroducă măștile și să reia vaccinarea: „Nu cred că societatea este pregătită pentru lockdown-uri impuse”

  • 19 Iulie 2022 17:46
OMS avertizează Europa să reintroducă măștile și să reia vaccinarea: „Nu cred că societatea este pregătită pentru lockdown-uri impuse”

Țările trebuie să intensifice vaccinarea și să reintroducă măsuri precum purtarea măștii în transportul public și în spațiile închise, pentru a evita restricții mai dure odată cu apropierea sezoanelor de toamnă și iarnă, avertizează Organizația Mondială a Sănătății, în contextul creșterii în Europa a numărului de infectări cu subvariantele Omicron ale coronavirusului.

Directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, îndeamnă statele de pe continent să acționeze acum pentru a preveni saturarea sistemelor sanitare, în condițiile în care subvarianta Omicron BA.5 se răspândește rapid.

Aproape trei milioane de cazuri noi de coronavirus au fost înregistrate în Europa săptămâna trecută, ceea ce înseamnă aproape jumătate din numărul cazurilor raportate la nivel global. Numărul spitalizărilor s-a dublat în aceeași perioadă, iar cel al deceselor a ajuns la 3.000 pe săptămână.

„Avem o creștere a numărului cazurilor (...), într-o societate care funcționează aproape la fel ca înainte” de pandemie, a remarcat responsabilul OMS într-un interviu acordat agenției Reuters, potrivit Agerpres.

El a insistat că este nevoie de purtarea măștii, de aerisirea spațiilor închise și de administrarea celei de-a doua doze de vaccin booster, înainte ca serurile specifice noilor variante să fie disponibile în toamnă.

Aceste măsuri de stabilizare trebuie implementate pentru a evita alte măsuri mai stricte, a subliniat Hans Kluge.

„Nu cred că societatea este pregătită pentru lockdown-uri impuse”, după cele care au existat de când a început pandemia, a mai constatat el.

„Acum este suficient de clar că ne aflăm într-o situație similară celei de vara trecută”, cu singura diferență că varianta Omicron este cea dominantă, a menționat același responsabil al OMS într-un comunicat citat de agenția EFE.

„Odată cu creșterea numărului cazurilor vedem și o creștere a spitalizărilor, care nu vor face decât să crească și mai mult în lunile de toamnă și iarnă, după ce școlile se vor redeschide, oamenii vor reveni din vacanțe și odată cu venirea iernii interacțiunea socială se va muta în spații închise”, anticipează Hans Kluge, insistând din nou asupra reintroducerii măștii în transportul public și în spațiile închise și administrării celei de-a doua doze de vaccin booster.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău