OMS a prezentat prima strategie mondială pentru eliminarea meningitei până în 2030

  • 28 Septembrie 2021 18:50
OMS a prezentat prima strategie mondială pentru eliminarea meningitei până în 2030

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a prezentat marți prima strategie globală împotriva meningitei, cu scopul de a elimina până în 2030 epidemiile de meningită bacteriană care ucid în fiecare an aproximativ 250.000 de persoane în întreaga lume, relatează AFP.

Pentru a realiza acest obiectiv, OMS, în colaborare cu partenerii săi, a elaborat o Foaie de parcurs globală al cărei obiectiv este ca până în 2030 să elimine epidemiile de meningită bacteriană - cea mai mortală formă de boală - precum și să reducă decesele cu 70% și la jumătate numărul de cazuri.

Acest lucru ar putea salva peste 200.000 de vieți pe an în total și să reducă dramatic povara dizabilității cauzate de boală.

Meningita este o inflamație periculoasă a membranelor din jurul creierului și a măduvei spinării, cauzată cel mai adesea de o infecție bacteriană sau virală.

''Oriunde lovește, meningita poate fi fatală și debilitantă; evoluează rapid, are grave consecințe asupra sănătății și economiei și în plan social și duce la focare epidemice devastatoare'', a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit unui comunicat.

''Este timpul să punem capăt meningitei în toată lumea. Pentru a face acest lucru, trebuie urgent să extindem accesul la instrumentele existente și în special la vaccinuri; să se efectueze noi cercetări și să se inoveze pentru a preveni, detecta și trata diferitele cauze ale bolii; și ameliorarea serviciilor de reabilitare", a adăugat el.

Foaia de parcurs este rezultatul primei rezoluții privind meningita adoptate de țările membre ale OMS în 2020, care a solicitat directorului general al organizației să plaseze boala ''în fruntea priorităților globale de sănătate publică''.

Meningita bacteriană ucide o persoană infectată din zece - în majoritate copii și tineri - și una din cinci persoane afectate suferă de o dizabilitate pe termen lung (inclusiv pierderea auzului sau a vederii și tulburări cognitive).

În ultimul deceniu, epidemiile de meningită au afectat toate regiunile din lume, dar în principal ''centura de meningită'', care acoperă 26 de țări din Africa subsahariană.

Epidemiile de meningită sunt imprevizibile și perturbă masiv comunitățile și sistemele de sănătate, subliniază OMS.

Mai multe vaccinuri protejează împotriva meningitei, inclusiv vaccinurile antimeningococice, vaccinul antihaemophilus influenzae tip B (HiB) și vaccinurile pneumococice. Cu toate acestea, nu toate comunitățile au acces la ele și multe țări nu le-au introdus încă în programele lor naționale.

Cercetările sunt în desfășurare pentru a dezvolta vaccinuri împotriva altor cauze ale meningitei, în special a streptococilor de grup B.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău