OMS a lansat un apel urgent pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva unei infecții bacteriene care ucide aproximativ 150.000 de bebeluși în fiecare an

  • 03 Noiembrie 2021 10:30
OMS a lansat un apel urgent pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva unei infecții bacteriene care ucide aproximativ 150.000 de bebeluși în fiecare an

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat miercuri un apel urgent pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva unei infecții bacteriene care ucide aproximativ 150.000 de bebeluși în fiecare an, informează AFP, potrivit Agerpres.

Streptococii de grup B (SGB), care provoacă septicemii și meningite, reprezintă o problemă de sănătate mult mai importantă decât se credea până în prezent, potrivit unui raport întocmit de OMS și de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Raportul a dezvăluit, de asemenea, că acest tip de bacterie reprezintă cauza principală pentru 500.000 de nașteri premature pe an și pentru numeroase handicapuri permanente.

Documentul, care confirmă amploarea fenomenului - în jur de 100.000 de sugari decedați și de 50.000 de bebeluși născuți morți în fiecare an -, avertizează și în ceea ce privește lacunele care există în colectarea datelor medicale, sugerând astfel că numărul real al victimelor ar putea fi mult mai mare.

"Acest studiu nou ne arată că streptococul de grup B este o amenințare subevaluată pentru supraviețuirea și bunăstarea nou-născuților, care are un impact devastator asupra unui număr foarte mare de familii din lume", a subliniat Philipp Lambach, care lucrează pentru programele de vaccinare din cadrul OMS.

Din cauza efectelor devastatoare provocate de acest tip de bacterie, "OMS îndeamnă, alături de partenerii săi, la dezvoltarea de urgență a unui vaccin matern împotriva SGB", a adăugat Philipp Lambach.

Joy Lawn, profesoară la LSHTM, a subliniat că un astfel de vaccin ar putea salva sute de mii de vieți și a regretat că nu au fost obținute mai multe progrese în această privință, în contextul în care ideea dezvoltării acestui ser a fost lansată în urmă cu peste trei decenii.

În medie, 15% dintre femeile însărcinate, reprezentând circa 20 de milioane pe an, sunt purtătoare ale acestui tip de bacterie vaginală.

Ea poate fi transmisă fetusului prin lichidul amniotic, precum și în timpul nașterii, dacă bebelușul vine pe lume în urma unei nașteri naturale.

În fiecare an, 40.000 de copii suferă de tulburări neurologice cauzate de streptococii de grup B.

În prezent, femeile purtătoare de SGB sunt tratate cu antibiotice în timpul nașterilor, pentru a se reduce astfel riscul de infectare a bebelușilor.

Însă procedura nu este adaptată în multe țări.

Cea mai mare rată de cazuri de SGB apărute pe filieră maternă se află în Africa Subsahariană, care deține jumătate din totalul cazurilor din lume, precum și în Asia de Est și Asia de Sud-Est, precizează autorii raportului.

Autorii documentului sunt de părere că un vaccin anti-SGB care ar fi administrat în timpul controalelor de rutină realizate pe durata sarcinii și care ar viza 70% din femeile însărcinate ar permite să se evite moartea a 50.000 de bebeluși în fiecare an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău