OMS a declarat variola maimuței drept urgență globală de sănătate publică
-
15 August 12:27
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri, 14 august, variola maimuței (mpox) o urgență globală de sănătate publică, pentru a doua oară în ultimii doi ani. Se întâmplă în urma unui focar de infecție virală în Republica Democrată Congo, care s-a răspândit în țările vecine, transmite Reuters, preluat de news.ro.
Focarul din Congo a început cu răspândirea unei tulpini endemice, cunoscută sub numele de clada I. Dar o nouă variantă, clada Ib, pare să se răspândească mai ușor prin contactul apropiat de rutină, inclusiv prin contact sexual.
S-a răspândit din Congo în țările vecine, inclusiv Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda.
„Este clar că un răspuns internațional coordonat este esențial pentru a opri aceste focare și a salva vieți”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au declarat cu o zi înainte epidemia o urgență de sănătate publică de securitate continentală – prima astfel de declarație a agenției de la înființarea sa în 2017, scrie G4media.
De la începutul anului 2024, peste 17.000 de cazuri și peste 500 de decese au fost raportate în 13 țări din Africa, potrivit Centrelor Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care clasifică epidemia drept un „eveniment cu risc foarte ridicat”.
Cel mai mare număr de cazuri – peste 14.000 – este în RDC, care a raportat 96% din cazurile confirmate în această lună.
Mpox, cunoscută anterior ca variola maimuței, este o boală virală care se poate răspândi cu ușurință între oameni și de la animalele infectate.
Se poate răspândi prin contact apropiat, cum ar fi atingerea, sărutul sau sexul, precum și prin materiale contaminate, cum ar fi așternuturi, haine și ace, potrivit OMS.
Simptomele includ febră, o erupție cutanată dureroasă, dureri de cap, dureri musculare și de spate, energie scăzută și ganglioni limfatici măriți.
Determinarea unui focar de boală ca o „urgență de sănătate publică de interes internațional” sau PHEIC – cel mai înalt nivel de alertă al OMS – poate accelera cercetarea, finanțarea și măsurile internaționale de sănătate publică și cooperarea pentru a controla o boală.