OMS | 20 de milioane de copii pe plan global nu au fost vaccinați împotriva unor boli care pot pune viața în pericol precum rujeola, difteria și tetanosul

  • 15 Iulie 2019 19:56
OMS | 20 de milioane de copii pe plan global nu au fost vaccinați împotriva unor boli care pot pune viața în pericol precum rujeola, difteria și tetanosul

Mai mult de unul din zece copii - 20 de milioane de copii pe plan global - nu au fost vaccinați anul trecut împotriva unor boli care pot pune viața în pericol precum rujeola, difteria și tetanosul, potrivit unor date noi de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), se arată într-un comunicat publicat luni pe site-ul OMS, potrivit Agerpres.

Din 2010, rata de vaccinare cu trei doze din vaccinul contra difteriei, tetanosului și pertussisului (DTP3) și o doză din vaccinul antirujeolic a stagnat la circa 86% la nivel global. Acest procent, deși ridicat, nu este suficient pentru a proteja împotriva epidemiilor unor boli care pot fi prevenite prin vaccinare, fiind nevoie de o rată a imunizării de 95% la nivel global, de țară sau de comunitate.

"Vaccinurile sunt unul dintre cele mai importante instrumente pentru a preveni epidemii și a păstra omenirea în siguranță", a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat în comunicatul de presă al organizației. "Deși în ziua de azi cea mai mare parte dintre copii sunt vaccinați, mult prea mulți sunt lăsați în urmă. În mod inacceptabil, deseori cei expuși celui mai ridicat grad de risc - cei săraci, marginalizați, din zonele de conflict sau forțați să-și părăsească domiciliul - nu primesc aceste vaccinuri".

Aproape jumătate dintre numărul copiilor neimunizați trăiesc în doar 16 țări: Afganistan, Republica Centrafricană, Ciad, Republica Democrată Congo, Etiopia, Haiti, Irak, Mali, Niger, Nigeria, Pakistan, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan, Siria și Yemen.

Dacă acești copii se îmbolnăvesc, scrie OMS pe site-ul său, sunt în pericol de a suporta cele mai severe consecințe pentru sănătate și au cele mai mici șanse de a beneficia de tratamentul și asistența care le-ar putea salva viețile.

Conform sursei citate, în 2018, cazurile de rujeolă raportate la nivel global au fost aproape duble față de 2017, ajungând la 350.000.

"Rujeola este un indicator real al regiunilor unde trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a lupta contra bolilor ce pot fi prevenite", a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore. "Întrucât rujeola este extrem de contagioasă, izbucnirea unei epidemii este un indicator al comunităților în care copiii nu sunt vaccinați din cauza accesului, costului vaccinurilor sau, anumite cazuri, din neglijență. Trebuie să facem toate eforturile pentru a imuniza fiecare copil".

Ucraina se află pe primul loc în lista țărilor cu cea mai mare rată de incidență a rujeolei în 2018. Deși în prezent acest stat a reușit să vaccineze peste 90% dintre copii, rata de imunizare a fost scăzută timp de mai mulți ani, un mare număr de copii cu vârsta mai mare și adulți fiind în pericol de a se îmbolnăvi. România este poziționată pe locul al zecelea în lista țărilor cu cea mai ridicată rată de incidență a rujeolei în 2018, potrivit comunicatului dat publicității de OMS. Despre țara noastră se mai spune că rata de imunizare cu prima doză de vaccin împotriva rujeolei a fost de 90% în 2018, în comparație cu 95% în 2010.

Raportul prezintă, pentru prima dată, statistici referitoare la rata de imunizare cu vaccinul împotriva Virusul Papiloma uman (HPV), care protejează fete împotriva cancerului cervical mai târziu în viață. Din anul 2018, 90 de țări au introdus vaccinul împotriva HPV în programele lor naționale de imunizare, se mai precizează în document. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău