Omicron supraviețuiește mai mult pe plastic și pe piele. Un studiu arată cât de puternic este față de variantele anterioare
-
25 Ianuarie 2022 11:30
Noua variantă Omicron poate rezista mai mult pe suprafețe de plastic și pe piele decât celelalte variante anterioare ale coronavirusului, au constatat cercetătorii japonezi în cadrul unor teste de laborator, potrivit Reuters, citat de DIG24.ro.
Rezistența acestei tulpini, capacitatea de a rămâne infecțioasă, ar putea fi motivul pentru care Omicron a înlocuit Delta ca variantă dominantă și s-a răspândit rapid, au spus cercetătorii, notează sursa citată.
Astfel, pe suprafețele de plastic, timpii medii de supraviețuire a tulpinii originale și a variantelor Alpha, Beta, Gamma și Delta au fost de 56 de ore, 191,3 ore, 156,6 ore, 59,3 ore și, respectiv, 114,0 ore, în comparație cu 193,5 ore pentru Omicron. Pe de altă parte s-a constatat în urma analizării unor mostre de piele de la cadavre, că timpul mediu de supraviețuire a virusului a fost de 8,6 ore pentru versiunea originală, 19,6 ore pentru Alpha, 19,1 ore pentru Beta, 11,0 ore Gamma, 16,8 ore pentru Delta și 21,1 ore pentru Omicron.
Pe piele, toate variantele au fost complet inactivate după 15 secunde de expunere la dezinfectanți pentru mâini pe bază de alcool.
În acest context, cercetătorii îndeamnă ca recomandările OMS privind igiena mâinilor și dezinfectare să fie respectate în continuare.
Totodată, studiile arată că cei care folosesc testele rapide de antigen pentru detectarea COVID-19 ar trebui să tamponeze nările conform indicațiilor producătorului, nu gâtul. Tamponarea nazală a detectat peste 95% dintre persoanele cu gradul cel mai ridicat de infectare, cu variantele cele mai contagioase, a declarat dr. Diane Havlir de la Universitatea din California, San Francisco. În schimb, prelevarea probelor din gât a detectat cu aproape 40% mai puține cazuri.