Omicron ar putea genera variante de COVID-19 mai periculoase (OMS)

  • 05 Ianuarie 2022 09:21
Omicron ar putea genera variante de COVID-19 mai periculoase (OMS)

Multiplicarea cazurilor de infectare cu Omicron în întreaga lume ar putea crește riscul apariției unei noi variante, mai periculoase, a coronavirusului, a avertizat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS), informează agenția AFP, citat de AGERPRES.

Deși varianta Omicron se propagă precum un incendiu în întreaga lume, pare a fi mai puțin patogenă comparativ cu temerile inițiale și a reaprins speranța că pandemia ar putea fi depășită.

Însă, Catherine Smallwood, reprezentantă a biroului de urgențe din cadrul OMS, a declarat pentru AFP că o creștere vertiginoasă a ratelor de infectare ar putea avea efectul opus.

''Cu cât (varianta) Omicron se răspândește mai mult, cu atât este transmisă mai mult și cu cât se replică mai mult, cu atât este mai probabil să genereze o nouă variantă'', a spus ea.

''În prezent, Omicron este letală, poate provoca moartea (...) Poate mai puțin comparativ cu Delta, dar cine poate spune ce ar putea genera următoarea variantă?'', a precizat Smallwood.

Europa a înregistrat peste 100 de milioane de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei și peste cinci milioane de cazuri noi în ultima săptămână a anului 2021, ceea ce ''eclipsează aproape tot ce am văzut până în prezent'', a adăugat reprezentanta OMS.

''Ne situăm într-o fază foarte periculoasă, ratele de contaminare cresc într-o manieră foarte semnificativă în Europa de Vest, iar impactul real al acestui lucru nu este deocamdată clar'', a spus ea.

În timp ce ''la nivel individual riscul de spitalizare este probabil mai mic'' în cazul variantei Omicron comparativ cu Delta, în general, Omicron ar putea reprezenta o amenințare mai mare din cauza numărului de cazuri, a continuat Smallwood. ''Când numărul cazurilor crește într-o manieră atât de semnificativă, este probabil ca mult mai mulți oameni cu boli grave să ajungă în spital și chiar să moară'', a explicat ea.

Marea Britanie, care a anunțat marți că a identificat pentru prima dată peste 200.000 de cazuri noi zilnic, este amenințată de o criză spitalicească din cauza lipsei de personal, situație cauzată de valul Omicron. În Franța vecină, autoritățile se așteptau marți ca numărul cazurilor să se apropie de 300.000.

Catherine Smallwood a declarat că preconizează scenarii similare în alte țări europene. ''Chiar și în sistemele sanitare sofisticate și de mare anvergură, există dificultăți reale chiar în acest moment și este probabil ca acest lucru să răspândească în regiune deoarece Omicron duce la o augmentare a cazurilor'', a precizat ea.

OMS a anunțat marți că apar tot mai multe dovezi că varianta Omicron de coronavirus afectează căile respiratorii superioare, provocând simptome mai blânde decât variantele anterioare. Managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud, a declarat, însă, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva, că transmisibilitatea ridicată a Omicron înseamnă că noua variantă va deveni dominantă în câteva săptămâni în numeroase locuri, reprezentând o amenințare în țările în care o parte mare a populației rămâne nevaccinată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0 m/s
Mon
22
Tue
20
Wed
10
Thu
7
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău