Omicron ar fi apărut prima dată în Nigeria, încă din luna octombrie. Noua variantă a ajuns și în America Latină și lumea arabă

  • 01 Decembrie 2021 13:31
Omicron ar fi apărut prima dată în Nigeria, încă din luna octombrie. Noua variantă a ajuns și în America Latină și lumea arabă

Nigeria a anunțat miercuri că a confirmat primele sale cazuri cu varianta Omicron COVID-19, printre care un eșantion de la călători care au venit în Nigeria în octombrie, sugerând că varianta nouă a apărut cu câteva săptămâni înainte de a fi raportată prima dată în Africa de Sud, informează Reuters.

„Secvențierea retrospectivă a cazurilor confirmate anterior în rândul călătorilor care au venit în Nigeria a identificat, de asemenea, varianta Omicron în rândul eșantionului colectat în octombrie 2021”, a precizat Centrul nigerian pentru controlul bolilor (NCDC) într-un comunicat, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Datele din alte țări arată deja că varianta a circulat înainte de a fi identificată oficial în Africa de Sud, iar de atunci a fost detectată în mai multe țări. Cercetările pentru a stabili dacă este mai infecțioasă, mai letală sau rezistentă la vaccinuri vor dura săptămâni.

Arabia Saudită și Brazilia anunță primele cazuri cu varianta Omicron

Și Arabia Saudită a confirmat miercuri primul său caz de contaminare cu noua variantă de coronavirus Omicron, considerat a fi primul raportat în lumea arabă, informează DPA, citată de Agerpres.

Cazul a fost depistat la un bărbat saudit care se întorcea dintr-o țară din Africa de Nord, a relatat agenția de presă de stat din Arabia Saudită SPA, citând un oficial din cadrul Ministerului Sănătății. Oficialul nu a menționat numele acelei țări.

Primele două cazuri ale noii variante au fost depistate marți și în Brazilia, la spitalul Sao Paulo, ceea ce ar putea fi, de asemenea, primele cazuri din America Latină. Potrivit portalului de știri G1, cazurile implică misionari brazilieni care trăiesc în Africa de Sud.

În februarie 2020, primul caz de coronavirus din țară a fost înregistrat tot în metropola Sao Paulo, cel mai mare oraș din Brazilia. Cel mai recent, Sao Paulo s-a declarat „capitala mondială a vaccinării”, cu o rată de vaccinare de puțin peste 100 la sută. Motivul pentru această cifră neobișnuită este că în Sao Paulo au fost vaccinate și persoane care locuiesc în alte părți.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat varianta Omicron, descoperită pentru prima dată în Africa de Sud, ca fiind 'îngrijorătoare'.

Autoritatea de sănătate a UE, Centrul european de prevenire și control al bolilor (ECDC), a exprimat îngrijorări serioase că Omicron ar putea reduce semnificativ eficacitatea vaccinurilor și crește riscul de reinfectare. Efectele exacte ale variantei mutante nu sunt încă cunoscute, notează Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău