Omenirea trăiește „pe credit”, s-au epuizat deja resursele planetei pentru acest an

  • 29 Iulie 2019 10:02
Omenirea trăiește „pe credit”, s-au epuizat deja resursele planetei pentru acest an

Omenirea trăiește 'pe credit' începând de luni, deoarece a consumat deja toate resursele naturale pe care le oferă planeta noastră, în contextul în care acest fenomen s-a produs în 2019, cu două luni mai devreme decât avea loc în urmă cu 20 de ani, potrivit calculelor efectuate de specialiștii de la ONG-ul Global Footprint Network, informează AFP.

'Omenirea utilizează în prezent resursele ecologice de 1,75 ori mai repede' decât capacitățile de regenerare ale ecosistemelor, a subliniat același ONG într-un comunicat.

'Consumăm capitalul natural al planetei noastre, slăbindu-i și mai mult capacitatea regenerativă viitoare', a avertizat Global Footprint Network.

Modurile de consum, în funcție de țară, prezintă diferențe uriașe: 'Qatarul atinge 'ziua depășirii' după doar 42 de zile, în timp ce Indonezia și-a consumat toate resursele pentru întregul an după 342 de zile', a anunțat organizația non-guvernamentală World Wide Fund for Nature (WWF), asociată Global Footprint Network. 'Dacă toată lumea ar trăi ca francezii, am avea nevoie de 2,7 planete' și de 'cinci planete dacă toată omenirea ar adopta modul de consum al americanilor'. 

Pentru a readuce 'ziua depășirii' la data de 31 de decembrie, 'principala pârghie de acțiune vizează emisiile noastre de gaze cu efect de seră, care ar reprezenta doar ele însele 60% din amprenta noastră ecologică mondială', a precizat WWF. 'Diminuând emisiile de CO2 cu 50%, am putea câștiga 93 de zile în cursul anului, amânând astfel 'ziua depășirii' până în octombrie', a estimat același ONG. 

'Scăzând de două ori consumul de proteine animale, am putea să amânăm 'ziua depășirii' cu 15 zile pe an', iar printr-o scădere la jumătate a risipei alimentare, am putea câștiga încă 10 zile, au continuat specialiștii de la WWF.

Fiecare persoană poate să își calculeze propria amprentă ecologică pe site-ul http://www.footprintcalculator.org.

sursa: AGERPRES

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău