Omenirea a înregistrat pe 3 iulie 2023 cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor meteorologice

  • 05 Iulie 2023 17:35
Omenirea a înregistrat pe 3 iulie 2023 cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor meteorologice

Ziua de 3 iulie 2023, a fost cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată de meteorologi la nivel global, potrivit datelor transmise de Centrul Național din Statele Unite pentru Previziuni de Mediu. Luni, temperatura medie globală a fost de 17,01 grade Celsius, depășind precedentul record din august 2016, care era de 16,9 grade Celsius, într-o perioadă în care mai multe valuri de căldură s-au produs în mai multe regiuni ale lumii.

Sudul Statelor Unite suferă de câteva săptămâni din cauza unui dom de căldură intensă. În China, un val de căldură persistentă continuă să se manifeste, cu temperaturi în jurul valorii de 35 de grade Celsius. În Africa de Nord au fost înregistrate temperaturi apropiate de pragul de 50 de grade Celsius, relatează Reuters

Chiar și în Antarctica, unde este iarnă în prezent, au fost înregistrate temperaturi anormal de ridicate. Baza ucraineană de cercetări științifice Vernadsky, amplasată în Argentine Islands din largul continentului acoperit de gheață, a înregistrat un nou record de temperatură pentru luna iulie: +8,7 grade Celsius.

„Aceasta nu este o piatră de hotar pe care ar trebui să o celebrăm”, a declarat Friederike Otto, specialistă în climatologie la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice și de Mediu din cadrul universității britanice Imperial College London.

„Este o sentință la moarte pentru oameni și pentru ecosisteme”, a adăugat ea.

Potrivit oamenilor de știință, schimbările climatice, în combinație cu apariția fenomenului meteorologic El Nino, sunt vinovate pentru aceste temperaturi record.

„Din păcate, va fi doar primul dintr-o serie de noi recorduri în acest an, pe măsură ce creșterile de emisii de dioxid de carbon și de gaze cu efect de seră, alături de intensificarea evenimentului El Nino, împing temperaturile spre noi recorduri”, a declarat Zeke Hausfather, cercetător la institutul de climatologie Berkeley Earth.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău