OAMENII CETĂȚII | Octavian Țâcu: La est de Nistru a existat mereu o viață românească - românii din Transnistria, dar și de mai departe (AUDIO)

  • 31 Martie 2019 16:33
0%
00:00:00
00:00:00

Cartea ”O istorie ilustrată a românilor de la est de Prut” semnată de istoricul Octavian Țâcu, a fost lansată la Chișinău, la începutul acestui an, un volum care tratează istoria românilor de la est de Prut ca parte a culturii și civilizației românești, chiar dacă, timp de aproximativ 200 de ani, au avut o evoluție diferită. De asemenea, cartea se referă și la prezența românească în spațiul ex-sovietic - Caucaz, Crimeea și Țările Baltice, la Asia Centrală, Siberia și Extremul Orient.

În același timp, autorul își propune ca prin acest demers să deconstruiască mitologia sovietică a separării dintre moldoveni și români, încercând o reconciliere a românilor de la est de Prut în problema identitară și o acceptare a faptului că fac și ei parte din spațiul românesc. 

În cadrul emisiunii OAMENII CETĂȚII de la Radio Chișinău, istoricul Octavian Țâcu amintește că documentele din perioada statului medieval Țara Moldovei, arată că populația de peste Prut se definește clar ca românească.

Totodată, autorul cărții „O istorie ilustrată a românilor de la est de Prut”, demonstrează că și la est de Nistru a existat mereu o viață românească – este vorba în primul rând de românii din regiunea transnistreană, dar și de mai departe.

„Este o noutate istoriografică, în primul rând prin faptul că această carte începe cu anul 1791. De obicei, toate istoriile noastre încep cu anul 1812. Eu am coborât sub 1812, din raționamentul de a arăta că avem o istorie integrată și extinsă, o istorie continuă a românilor și dincolo de Nistru, așezat cronologic din 1791, pornind de la Războiul ruso-turc și Pacea de la Iași, care a adus Imperiul Rus la  frontieră cu noi, din dorința de a arăta că există o extensiune firească a românilor peste Nistru, o extensiune integrată în istoria românilor și care nu trebuie văzută separat. Iar al doilea lucru pe care l-am făcut în această carte este tocmai explicarea faptului că românii de la est de Prut, numiți generic și moldoveni, de fapt, sunt parte integrată a neamului românesc și au fost până la 1791, 1812, parte integrantă a aceleiași istorii”.

***

OAMENII CETĂȚII este o emisiune despre personalitățile marcante ale vieții social-politice și culturale basarabene. În fiecare sâmbătă, începând cu ora 15.00 și în reluare marți, după știrile de la ora 20.00, Radio România Chișinău vorbește  despre cei care au avut un rol în făurirea istoriei, au contribuit la dezvoltarea culturii naționale și ascultă mărturiile celor care și-au făcut cu cinste datoria, au rămas fideli chemării lor sufletești și au izbutit să-și păstreze conștiința și demnitatea națională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău