Ombudsmanul sesizează Procuratura cu privire la o pacientă care suferă de o boală rară

  • 14 Februarie 2020 12:52
Ombudsmanul sesizează Procuratura cu privire la o pacientă care suferă de o boală rară

Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, a sesizat Procuratura Generală în cazul pacientei care suferă de o boală rară, iar unica ei șansă de a se trata este o intervenție de transplant hepatic peste hotare. Ombudsmanul solicită procurorului general să verifice acțiunile/inacțiunile unor instituții ale statului, prin prisma mai multor articole din Codul Penal, în vederea garantării pacientei a dreptului la viață și la ocrotirea sănătății.

Pe 30 ianuarie, a fost adresat un demers prim-ministrului, ministrului sănătății, muncii și protecției sociale, președintei Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, ministrului finanțelor, directorului Companiei Naționale de Asigurări în  Medicină, cu solicitarea de a întreprinde acțiuni operative în cazul pacientei. După 15 zile, chestiunea rămâne nerezolvată din cauza unor reglementări legislative și proceduri birocratice, iar între timp, starea de sănătate a pacientei s-a agravat și există un pericol real pentru viața acesteia, menționează ombudsmanul.

Solicitat de IPN, Mihail Cotorobai a spus că răspunsul Procuraturii Generale este așteptat în mod de urgență, până la 15 zile. Dacă nu va veni sau nu va fi favorabil, va sesiza organismele internaționale, precum Comitetul ONU pentru drepturile omului. „Statul este obligat să ofere dreptul la sănătate. În cazul de față este în drept să reacționeze organismele internaționale”, a declarat avocatul poporului.

În apelul din 30 ianuarie, ombudsmanul a precizat că, deși statul a decis să acopere 30% din cheltuielile pentru tratamentul peste hotare, banii vor fi alocați doar după efectuarea acestuia. Or, partea belarusă, acolo unde urmează să se trateze pacienta, condiționează cu plata în avans. Intervenția de care are nevoie pacienta costă 125 de mii de dolari.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău