Omagii pentru fostul președinte ceh, Vaclav Havel

  • 19 Decembrie 2011 11:29
Omagii pentru fostul președinte ceh, Vaclav Havel

Din întreaga lume continuă să sosească mesaje de condoleanțe pentru fostul președinte ceh, Vaclav Havel, care a încetat din viață ieri dimineață, la vârsta de 75 de ani. Unul dintre liderii “Revoluției de catifea” din Cehoslovacia și o figură emblematică

Din întreaga lume continuă să sosească mesaje de condoleanțe pentru fostul președinte ceh, Vaclav Havel, care a încetat din viață duminică, 18 decembrie, la vârsta de 75 de ani. Unul dintre liderii “Revoluției de catifea” din Cehoslovacia și o figură emblematică a anti-comunismului European, Havel și-a început cariera politică prin participarea sa la mișcarea civică dizidentă “Carta 77”, numită așa după un document din 1977 care critica autoritățile comuniste pentru încălcarea drepturilor omului.

Autoritatea sa morală ca disident de vârf și autor dramatic l-a adus în preferințele populației ca președintele care a condus Cehoslovacia în tranziția către democrație și economia de piață. Vaclav Havel a controlat și scindarea pașnică a țării în două state - Republica Cehă și Slovacia, în 1993, cînd devenite președinte al Cehiei.

A condus țara până în anul 2003 și, sub conducerea sa, Cehia a devenit cea mai performantă și avansată dintre țările postcomuniste.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău