Olesea Stamate: Tonul și limbajul cu care s-a discutat la Adunarea Judecătorilor nu corespund așteptărilor față de breasla magistraților

  • 18 Martie 2023 09:40
Olesea Stamate: Tonul și limbajul cu care s-a discutat la Adunarea Judecătorilor nu corespund așteptărilor față de breasla magistraților

„Un aspect pozitiv al Adunării Judecătorilor este acela că astăzi a fost cvorum, în ciuda așteptărilor mai multor persoane, inclusiv a exponenților politicului și a societății civile. Propriu-zis, Adunarea Judecătorilor mi-a lăModusat un gust amar”, a declarat deputatul PAS Olesea Stamate la TVR MOLDOVA.

Deputatul a precizat că se aștepta ca noii membri ai CSM să nu fie aleși astăzi, fiind de așteptat că se va folosi pretextul contestațiilor la CSJ pentru amânare, scrie TVR MOLDOVA.

„Modul în care au avut loc majoritatea discursurilor, tonul, cuvintele, limbajul și, în general, modul de organizare a acestui eveniment nu corespund a ceea ce așteptăm noi și cetățenii față de breasla judecătorilor”, a spus Olesea Stamate.

Potrivit acesteia, nivelul articulat al limbajului și argumentelor a lipsit.

„Ne întrebăm de ce doar 20 la sută dintre cetățeni au o mare încredere în sistemul justiției. În contextul în care au văzut cum s-a desfășurat această adunare, mesajele transmise de cetățeni a fost că toți trebuie dați afară și sistemul construit de la zero”, a spus deputatul PAS.

Prezent în platoul emisiunii, judecătorul Alexei Paniș a spus că, timp de 4 ani, judecătorilor nu li s-a permis să se întrunească într-o Adunare Generală.

„Este îmbucurător că ne-am adunat și, cu siguranță, la următoarea adunare colegii vor avea de spus și mai multe. Totuși, este trist că am ajuns ca, într-un stat de drept, s-a ajuns ca judecătorii să se bucure că au ajuns la o adunare”, a spus judecătorul.

Alexei Paniș a menționat că reforma justiției este necesară, dar că ideea de reformă este înțeleasă diferit.

„Politicienii vor control total al justiției. Judecătorii vor reformă, dar ei înțeleg prin asta îmbunătățirea condițiilor de muncă. Dar unele persoane, prin reformă, văd oportunități de a agonisi mijloace. Reforma costă și, din păcate, în ultimii ani s-a mers pe reformă lungă, care nu are efecte”, a spus judecătorul.

Directorul Secretariatului Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, Ion Guzun, a declarat într-o intervenție prin Skype că ședința Adunprii Generale a permis judecătorilor să vorbească despre ceea ce cred ei la modul direct.

„Judecătorii au avut șansa să fie înțelepți și să decidă chestiunile importante din justiție în termeni mai restrânși. Scopul Adunării nu a fost de a adopta aceea Declarație, ci pentru ca CSJ să de pronunțe asupra tuturor contestațiilor depuse de candidații la CSM”, a declarat Ion Guzun.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău