Olesea Stamate, despre Adunarea Generală a Judecătorilor: Indiferent de ce candidați vor fi propuși pentru funcția de membri ai CSM, imaginea și credibilitatea unui asemenea organism va fi compromisă din start

  • 22 Octombrie 2019 13:35
Olesea Stamate, despre Adunarea Generală a Judecătorilor: Indiferent de ce candidați vor fi propuși pentru funcția de membri ai CSM, imaginea și credibilitatea unui asemenea organism va fi compromisă din start

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii a fost amânată, din lipsă de cvorum, la fel cum s-a întâmplat săptămâna trecută pe 17 octombrie. Potrivit președintelui interimar al CSM, Dorel Musteață, unul dintre membri, Victor Micu, se află în concediu de boală, iar altul, Ion Postu, deși, a confirmat prezența la ședință, nu a mai venit. Între timp, un grup de magistrați de la Judecătoria Chișinău a depus o sesizare la Centrul Național Anticorupție prin care solicită ca președintele interimar al CSM să fie tras la răspundere pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.

Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, lasă de înțeles că ședințele Consiliului sunt intenționat boicotate, astfel încât acesta să nu fie funcțional. El s-a referit, în debutul ședinței, la absența a doi membri CSM. Totodată, Dorel Musteață a anunțat că la CSM, a parvenit o sesizare din partea procurorului general interimar privind solicitarea acordului pentru pornirea urmăririi penale a unor judecători. El a precizat că în cinci zile CSM urmează să se pronunțe pe marginea acestei sesizări și a refuzat să numească judecătorii care sunt vizați în document.

„În sesizarea dată sunt vizați mai mulți judecători, inclusiv, judecători din mai multe instanțe, inclusiv, judecători care s-au aflat pe scenă la adunarea din 27 septembrie, inclusiv, judecători care sunt candidați, așa-numiți candidați, la alegerile care vor avea loc la 25 octombrie pentru a fi aleși ca membri în Consiliul Superior al Magistraturii”, a afirmat 

Potrivit lui Dorel Mustață, convocarea ședinței Adunării Generale a Judecătorilor nu are niciun temei legal, întrucât aceasta este prerogativa CSM. El a adăugat că până acum nu a fost prezentată în original lista de participanți la Adunarea Generală din 27 septembrie. Mai mult, în listă se regăsesc judecători care nu au dreptul să participe la adunare, mai spune Dorel Musteață.

„Temei legal pentru convocarea pentru care pledează unii judecători pe data de 25 octombrie nu există. De aceea îndemnăm judecătorii să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu”, a mai spus Dorel Mustață. 

Ministrul Justiției, Olesea Stamate a menționat că indiferent de ce candidați vor fi propuși pentru funcția de membri ai CSM la așa-zisa adunare din 25 octombrie, imaginea și credibilitatea unui asemenea organism va fi compromisă din start întrucât nu va avea legitimitate.

„Din partea noastră, a ministerului Justiției vreau să asigur că reformele vor continua, vor continua poate mai rapid și mai dur decât am planificat. Să fie foarte clar că exercițiu de evaluare externă a judecătorilor va implica și evaluarea membrilor CSM. Aceasta a fost și una din sugestiile Comisiei de la Veneția. Astfel, indiferent de cine vor fi membri CSM la momentul când vom începe evaluarea, fiți siguri că ei vor fi evaluați și doar cei care sunt cu adevărat integri și profesioniști vor rămâne să facă parte din acest consiliu”, a subliniat ministrul Justiției.

Între timp, un grup de judecători a depus o sesizare la CNA prin care se solicită tragerea la răspundere a lui Dorel Musteață pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Judecătorii susțin că acesta, fiind demis din funcția de membru al CSM, prin votul exprimat de magistrați la Adunarea din 27 septembrie, a convocat, contrar prevederilor legale, în data de 17 și 22 octombrie ședința Plenului CSM. O nouă ședință a CSM este anunțată pentru 24 octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău