Olesea Stamate: ”CSP va analiza informația vizavi de eventuali candidați care au probleme de integritate”

  • 31 Octombrie 2019 13:58
Olesea Stamate: ”CSP va analiza informația vizavi de eventuali candidați care au probleme de integritate”

Nemulțumirile față de concursul pentru funcția de procuror general continuă, pe fundalul unor suspiciuni de integritate asupra doi dintre candidați. Totuși, Comisia de preselecție mai are timp până luni, când va trebui să transmită lista Consiliului Superior al Procurorilor, să decidă dacă își va revizui sau nu voturile. De altă parte unii juriști consideră că etapa aceasta de concurs a fost organizată bine, chiar dacă au fost și unele scăpări.

După ce în presă a apărut informația că doi dintre candidați nu și-ar putea justifica averile prin veniturile acumulate, sau ar fi implicați în licitații cu probleme, premierul Maia Sandu i-a cerut comisiei de concurs să vadă dacă poate reevalua candidații.

Ministrul Justiției, Olesea Stamate, spune că aceste lucruri nu erau cunoscute inițial, chiar dacă s-a adresat și Serviciului de Informații și Securitate. Astfel, comisia trebuie să verifice dacă informațiile sunt veridice și să decidă dacă își va revizui voturile. Olesea Stamate:

”Varianta a doua, când CSP va analiza informația vizavi de eventuali candidați care au probleme de integritate, este viabilă. Nu exclud faptul că unii membri ai comisiei ar putea să zică: uite, în contextul informațiilor care nu ne-au fost cunoscute la momentul evaluării, solicităm să fie luată în calcul retragerea votului sau revizuirea deciziei comisiei”, a spus Olesea Stamate.

Directorul de program la Centrul de Resurse Juridice, Nadejda Hriptievschi, consideră că timpul destinat organizării concursului a fost prea scurt. Această procedură necesită mai multă documentare, însă nu existe motive ca să fie repetat concursul, consideră Nadejda Hriptievschi.

”Legea stabilește niște termene mult prea restrictive, din punctul meu de vedere, și anume faptul că i se dă comisiei 10 zile de la data limită de depunere a dosarelor, să vină cu o listă de candidați preselectați. Eu cred că asta este o lecție importantă care, sper eu, să ajungă și la deputați”, a precizat Nadejda Hriptievschi.

Potrivit ministrului Justiției, un procuror general ar putea fi numit până la mijlocul lunii noiembrie, dacă nici Consiliul Superior al Procurorilor și nici președintele nu vor respinge candidaturile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău