Olesea Stamate: "Avem o rată extrem de mare de aplicare a arestului preventiv, precum și condiții de detenție precare în majoritatea penitenciarelor"

  • 04 Octombrie 2019 10:54
Olesea Stamate:

Legislația Republicii Moldova trebuie să prevadă mai multe mecanisme juridice care să diminueze numărul încarcerărilor înainte de judecarea unei cauze. Este una dintre recomandările șefei Biroului de executare a pedepselor și grațierilor din cadrul Ministerului Justiției al Franței, Laetitia Constantini. La solicitarea Ministerului Justiției, expertul francez a făcut o evaluare a sistemul de probațiune din Republica Moldova.

Ea a mai recomandat extinderea listei de pedepse alternative încarcerării aflate la dispoziția judecătorului. Mai multe recomandări și concluzii urmează, însă, să se regăsească într-un raport ca va fi prezentat ministerului Justiției în decurs de două săptămâni.

Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a mulțumit expertului francez pentru sprijinul acordat în reforma justiției. Ea a precizat că  una dintre prioritățile Ministerului Justiției este revizuirea politicilor referitoare la aplicarea măsurilor preventive și a pedepselor.

"Avem o rată extrem de mare de aplicare a arestului preventiv și, de asemenea, o suprapopulare, precum și condiții de detenție precare în majoritatea penitenciarelor.Totodată, constatăm că detenția în închisoare în Republica Moldova nu comportă acel caracter educativ și nu pregătește persoanele pentru resocializare. Toate aceste aspecte impun căutarea unor soluții alternative. Tocmai în acest context am și solicitat asistență Republicii Franceze în vederea evaluării politicilor existente la noi în domeniul probațiunii și, respectiv, identificarea unor soluții prin preluarea practicilor bune și experiențelor care funcționează de mai mulți ani în state europene", a spus Olesea Stamate.

Ambasadorul Franței în Republica Moldova, Pascal Le Deunff, a declarat că vizita șefei Biroului de executare a pedepselor și grațierilor din cadrul Ministerului Justiției al Franței, este o dovadă a sprijinului autorităților franceze acordat Republicii Moldova în vederea implementării reformelor democratice.   

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău