Oleg Serebrian: Nu există un pericol iminent ca depozitul de muniții de la Cobasna să fie folosit în războiul din Ucraina

  • 09 Aprilie 2022 09:46
Oleg Serebrian: Nu există un pericol iminent ca depozitul de muniții de la Cobasna să fie folosit în războiul din Ucraina
timpul.md
Oleg Serebrian

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian spune că, deocamdată, nu există pericole de natură militară la adresa Republicii Moldova. Potrivit oficialului, o eventuală folosire a aeroportului de la Tiraspol de către armata rusă este doar o ipoteză. De asemenea, Oleg Serebrian spune că atât elitele politice și economice, cât și populația din zonă resping ideea unui atac asupra Ucrainei din regiunea transnistreană, notează IPN.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare spune că declarațiile privind o eventuală pregătire a aeroportului din Tiraspol pentru a primi aeronave rusești reprezintă doar o presupunere. Potrivit oficialului, nu există informații care ar proba folosirea regiunii transnistrene în scopuri logistice de către armata rusă. Mai mult, Serebrian spune că și folosirea munițiilor de la Cobasna în războiul din Ucraina, la acest moment, este puțin probabilă.

Din punct de vedere militar, n-am primit niciodată dovezi concludente că ar exista pregătiri militare în zona transnistreană. Posibilitatea de a folosi regiunea în sens logistic este o ipoteză. Deocamdată, operațiunile militare sunt destul de departe de raionul Râbnița, recent trupele ruse s-au retras chiar și de lângă Nicolaev spre frontiera administrativă a regiunii Herson. Să spunem că există un pericol iminent ca acest depozit să intre în zona operațiunilor militare, nu putem. Nu există pericolul ca acest depozit să fie utilizat”, a spus Oleg Serebrian în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Potrivit vicepremierului, cei 1500 de militari ruși prezenți în regiunea transnistreană, ar reprezenta un număr foarte mic în raport cu amploarea războiului din Ucraina. Oficialul spune că atât conducerea regiunii, cât și populația nu agreează ideea unui atac asupra Ucrainei.

„Pericolul este destul de limitat, dacă ne gândim la proporțiile acestui război. Judecând după cifre, după efectivele militare care sunt în regiunea Odesei, mi se pare puțin probabil ca să se intre în Ucraina din această zonă. În plus, retorica ce vine de la Tiraspol mi se pare destul de prudentă în raport cu Ucraina. Nu pot să spun că există un pericol de natură militară la adresa noastră. Să nu uităm că o bună parte a establishment-ului politic și economic de acolo sunt cetățeni ucraineni, conexiunile acestei regiuni cu Ucraina sunt foarte mari, e o componentă etnică ucraineană importantă în zonă, cam 1/3 din populația regiunii sunt cetățeni ucraineni, nici în societate nu este împărtășită ideea unui atac asupra Ucrainei. Nici mediul de afaceri de acolo și nici populația nu este în favoarea acestui război”, a mai spus vicepremierul.

La data de 5 aprilie, Statul Major al Forțelor Armate ucrainene a anunțat că aeroportul de la Tiraspol este pregătit pentru a primi aeronave rusești. De asemenea, potrivit Kievului, 
nu este exclusă folosirea teritoriului autoproclamatei republici nistrene din Republica Moldova pentru a susține o operațiune ofensivă pe direcția Sud”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău