Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu președintele în exercițiu al OSCE, ministrul afacerilor externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani
-
14 Februarie 2023 12:34
Viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian a avut astăzi o întrevedere cu Președintele în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ministrul afacerilor externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, însoțit de către Reprezentantul Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting și de șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, Kelly Keiderling, anunță Biroul Politici de reintegrare.
Viceprim-ministrul Oleg Serebrian a informat despre situația actuală din regiunea transnistreană și în procesul de negocieri, abordările Chișinăului în soluționarea dificultăților cu care se confruntă locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. A fost evocat suportul pentru prioritatea comună a Chișinăului și OSCE - menținerea securității și stabilității regionale și europene. A fost reiterat mesajul cu privire la imposibilitatea convocării unei noi reuniuni în formatul de negocieri ,,5+2”, în contextul agresiunii militare a Federației Ruse asupra Ucrainei, dar și menținerea în același timp a dialogului în formatele de interacțiune ale reprezentanților politici (9 reuniuni au avut loc în anul 2022, următoarea e planificată pentru 17 februarie 2023) și ale grupurilor de lucru sectoriale (17 ședințe de lucru în 2022, 2 în 2023), fiind accentuat că obiectivul negocierilor trebuie să fie direcționat pe atingerea dezideratului de reintegrare plenară a țării.
S-a evidențiat faptul, că urmare a obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidat în procesul de aderare la Uniunea Europeană (UE) și a intensificării cooperării multisectoriale cu statele membre din UE, se impune crearea unei sinergii între procesul de integrare europeană și cel de reglementare transnistreană.
O atenție specială a fost acordată situației alarmante cu privire la încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, care continuă să se deterioreze în lumina persecuțiilor și abuzurilor Tiraspolului pe multiple cazuri individuale, fiind date ca exemplu cazurile lui V. Pleșcanov, C. Arion, precum și exprimată necesitatea stopării acestor încălcări, restabilirea drepturilor fundamentale, inclusiv la libera exprimare și la libera circulație.
Au fost exprimate îngrijorări pe problema accesului la terenurile agricole a fermierilor din raionul Dubăsari și a necesității eliminării condiționărilor unilaterale impuse de Tiraspol. S-a accentuat încă o dată faptul, că Tiraspolul induce în eroare partenerii externi pe tema importurilor de medicamente, produse alimentare și fitosanitare. Vicepremierul a menționat, că acestea sunt livrate în regiune în cantitățile necesare și cu respectarea rigorilor de import-export prescrise de legislația națională în vigoare.
Oleg Serebrian a reiterat angajamentul ferm al autorităților de la Chișinău de a promova reglementarea pașnică și politică a conflictului transnistrean, în parametrii statului unitar și plenar funcțional Republica Moldova. Primul pas pentru a avansa în această direcție îl constituie retragerea de pe teritoriul țării a trupelor ruse și a munițiilor/ echipamentelor militare ce staționează în mod ilegal.
În ceea ce privește amendamentele operate în Codul Penal al Republicii Moldova privind reglementarea fenomenului de separatism, s-a precizat că aceste prevederi nu au nici o conexiune cu procesul de negocieri care va continua, fiind reamintit că asemenea infracțiuni sunt incriminate în legislația multor state din Europa ca măsuri de protecție și de prevenire a prejudicierii securității statului, integrității teritoriale și a suveranității acestora.