Olanda: Primăria din Amsterdam dăruiește locuitorilor orașului ornamente arhitecturale din perioada medievală

  • 02 Noiembrie 2019 12:00
Olanda: Primăria din Amsterdam dăruiește locuitorilor orașului ornamente arhitecturale din perioada medievală

Primăria din Amsterdam a început de vineri să dăruiască locuitorilor orașului sute de ornamente arhitecturale recuperate din edificii aparținând perioadei medievale și secolului al XVII-lea, când aceste edificii au fost demolate pentru a face loc unor clădiri noi, informează EFE, preluat de Agerpres.

Într-un comunicat, primăria a explicat că principala condiție pentru ca locuitorii să primească una dintre aceste opere este ca, în calitate de potențiali proprietari noi, să le folosească pentru "a recupera o parte din gloria fostului oraș" și "a le folosi doar pentru binele" orașului Amsterdam.

Această cerință se traduce prin obligația de a încorpora aceste elemente pe un fronton deja existent și într-un loc vizibil sau de a le folosi la ridicarea unor case noi pentru a le "recondiționa și a le oferi o a doua viață".

Ornamentele includ ciorchini de struguri, pietre naturale sculptate, texte gravate și ghirlande de flori și frunze care decorau edificiile originale înainte de a fi demolate "cu multă delicatețe" pentru a face loc locuințelor noi și infrastructurilor de transport public în ultimele decenii.

Elementele decorative au fost demontate și depozitate cu grijă într-un loc secret din oraș pentru a evita furturile. Cu toate că ornamentele au fost catalogate în funcție de valoare, dimensiune și stare de conservare, ele vor fi oferite gratuit cetățenilor care sunt în stare "să demonstreze că vor fi custozi grijulii" și vor respecta valoarea istorică a acestor elemente și care trebuie să informeze în prealabil primăria ce intenționează să facă cu respectivele decorațiuni.

Noii proprietari vor trebui să achite costurile de transport până la destinație, a anunțat primăria, care a avertizat că "a le transporta pe partea din spate a unei biciclete nu este cea mai bună idee".

Și artiștii sunt invitați să propună "locuri bune în spațiul public" pentru aceste ornamente, care vor fi expuse pe pagina de internet a primăriei, unde poate fi văzut fiecare obiect și unde se poate completa un formular de intrare în posesie, cel mai târziu până la sfârșitul acestui an.

În Amsterdam, încă din 1928 există o listă cu circa 4.000 de clădiri considerate "frumoase și valoroase din punct de vedere istoric", însă abia la începutul anilor 2000 primăria a făcut un inventar al celor mai importante edificii istorice, în contextul în care mii de clădiri au dispărut în urma renovărilor și a extinderii urbane. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău