Olanda | Premierul, în dificultate după ce a fost contestat de Uniunea Creștină

  • 03 Aprilie 2021 16:28
Olanda | Premierul, în dificultate după ce a fost contestat de Uniunea Creștină

Uniunea Creștină, partid conservator olandez, a exclus sâmbătă participarea la o nouă coaliție guvernamentală sub autoritatea lui Mark Rutte în Olanda, reducând puternic șansele liderului liberal de a constitui o majoritate parlamentară, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Mark Rutte a supraviețuit unei moțiuni de cenzură vineri după ce a recunoscut că discutase în particular despre un post ministerial de oferit unui membru influent al parlamentului, Pieter Omtzight, care îi criticase guvernul precedent. Mark Rutte declarase apoi că nu abordase niciodată acest subiect.

"Nu vrem să facem ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Nu putem face parte dintr-un al patrulea guvern Rutte", a reacționat sâmbătă liderul Uniunii Creștine, Gert Jan Segers, într-un interviu acordat revistei Nederlands Dagblad.

Uniunea Creștină făcea parte din 2017 din coaliția guvernamentală condusă de Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) al lui Mark Rutte.

Premierul în exercițiu, aflat la putere din 2010 după trei mandate la conducerea guvernului, a câștigat alegerile legislative în urmă cu două săptămâni, dar criza declanșată de cazul Omtzight i-a fragilizat poziția.

Toate partidele din afara coaliției încă la putere au votat vineri moțiunea de cenzură împotriva acestuia, nelăsându-i altă soluție decât reconfigurarea alianței cvadripartite aflate la putere. Dar decizia Uniunii Creștine ridică îndoieli asupra viabilității acestui scenariu.

Parlamentul va numi săptămâna viitoare o personalitate independentă însărcinată să relanseze negocierile în vederea formării unui guvern.

"Fără sprijinul Uniunii Creștine, un al patrulea guvern Rutte pare imposibil", a comentat politologul Tom Louwerse pe Twitter. "Cel mai bun scenariu pentru Mark Rutte ar fi să nu se implice în formarea unui nou guvern și să rezolve problemele guvern în așteptarea unei noi administrații", a spus acesta.

Cota de popularitate a premierului în exercițiu a căzut la 25% față de 54% cu o săptămână în urmă, în cadrul unui sondaj publicat după dezbatere și votarea moțiunii de cenzură. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău