Olanda permite Ucrainei să folosească avioanele F-16 pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei

  • 29 August 18:05
Olanda permite Ucrainei să folosească avioanele F-16 pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei

Regatul Țărilor de Jos a anunțat astăzi, 29 august, că nu a impus interdicții Ucrainei privind folosirea avioanelor F-16 pe care le-a transferat Kievului. Avioanele de vânătoare pot fi folosite inclusiv în spațiul aerian al Federației Ruse, transmite Unian, preluat de Digi24.ro.

Nu am impus nicio restricție privind utilizarea avioanelor sau raza de acțiune a F-16, atâta timp cât legile războiului sunt respectate”, a transmis comandantul Forțelor Armate Olandeze.

De asemenea, acesta a declarat că incursiunea Ucrainei de pe teritoriul Federației Ruse a fost „genială din punct de vedere practic”.

Ei au ocupat destul de repede o zonă destul de mare, folosind metode noi. Prin acest lucru au creat o mare dilemă pentru Putin”, a mai adăugat acesta.

Comandantul olandez nu vede o problemă ca în incursiunile de pe teritoriul Rusiei să fie folosite și alte tipuri de armament transferat Ucrainei de către țara sa.

Ucraina poate folosi resursele pe care le-am pus noi la dispoziție, respectând dreptul umanitar al războiului”, a declarat acesta.

Potrivit comandatului, operațiunea din regiunea Kursk este „cel puțin începutul unei posibile ajustări strategice a luptei dintre Rusia și Ucraina”.

De altfel, Zelenski a declarat zilele trecute, în cadrul unei conferințe de presă la Kiev, că Ucraina a folosit deja avioanele F-16 pentru a respinge atacurile rusești de la începutul acestei săptămâni: „În timpul acestor atacuri masive rusești, am distrus rachete și drone cu ajutorul F-16”. În schimb, acesta nu a spus dacă Ucraina a folosit avioanele și pentru a lovi ținte de pe teritoriul Federației Ruse.

Pe 4 august, președintele Zelenski a anunțat că Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16, după mai bine de doi ani de așteptare. Cu ocazia primirii lor, el a subliniat că numărul acestora este „insuficient”.

De la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, Kievul a cerut neîncetat livrarea de avioane F-16 pentru a-și putea proteja mai bine orașele și trupele împotriva bombardamentelor făcute de armata lui Putin.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:5,14 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
20
Wed
20
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău