Olanda: Instanța refuză solicitarea Greenpeace de a bloca ajutorul de stat acordat KLM

  • 09 Decembrie 2020 14:21
Olanda: Instanța refuză solicitarea Greenpeace de a bloca ajutorul de stat acordat KLM

Un tribunal olandez a respins miercuri cererea organizației de mediu Greenpeace de blocare a ajutorului de stat acordat anul acesta KLM, subsidiara olandeză a companiei aeriene Air France, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Luna trecută, Greenpeace ceruse instanței blocarea pachetului de asistență financiară de 3,4 miliarde de euro deoarece a susținut că autoritățile olandeze nu au reușit să forțeze operatorul aerian să facă afacerea mai sustenabilă.

În iunie, Guvernul Olandei anunța că va furniza KLM fonduri de 3,4 miliarde de euro, pentru a o ajuta să supraviețuiască în timpul pandemiei de coronavirus (COVID-19). Pachetul este format din împrumuturi bancare garantate de 2,4 miliarde de euro și un credit direct de un miliard de euro, a precizat ministrul olandez de Finanțe, Wopke Hoekstra. Și Franța a anunțat în aprilie un acord de salvare de șapte miliarde de euro pentru Air France.

În schimbul ajutorului de stat, KLM a fost de acord cu reducerea salariilor și noi obiective climatice, inclusiv reducerea poluării.

Greenpeace susține că aceste condiții nu sunt suficient de puternice pentru a reduce emisiile de gaze de seră ale KLM și apreciază că este de datoria autorităților să-i protejeze pe cetățeni și să reducă aceste emisii cât de mult posibil.

Solicitările Greenpeace merg dincolo de obiectivele climatice din industria aviatică care au fost adoptate pe plan global. Statul olandez poate fi făcut responsabil doar pentru emisiile din Olanda, în timp ce poluarea provocată de KLM este cauzată în special de zborurile sale internaționale, a apreciat tribunalul.

Statul francez și cel olandez dețin fiecare 14% din acțiunile Air France-KLM, un grup care este lider de piață pe zborurile lung-curier cu plecare din Europa, ce oferă acces la o rețea care acoperă 314 de destinații în 116 țări, prin companiile Air France, KLM Royal Dutch Airlines și Transavia. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Tue
19
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău